Το εξαιρετικό επίπεδο του Athens League 6×6 σε όλους τους βαθμούς, το δίνει τη δυνατότητα να “πατήσει” πάνω στην οργανωτική παρακαταθήκη που το διέπει, ωστόσο επειδή πάντοτε μερικές βελτιώσεις είναι αναγκαίες, από τη σεζόν 2019-20 παρατηρούνται αλλαγές τόσο σε διαρθρωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα: Διαβήματα όπως η “είσοδος” του Salonika League, η εγκαθίδρυση της Bronze League, η αύξηση του χρόνου της παράτασης, η κατάργηση των μπαράζ, αλλά και το ολοκληρωτικό “νοικοκύρεμα” σε χρόνους και οικονομικά αναμένεται να εξασφαλίσει μια απόλυτα εύρυθμη λειτουργιά σε ολόκληρο το “προϊόν”.

Η “ΙΔΡΥΣΗ” ΤΗΣ BRONZE LEAGUE

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η διοργανώτρια αρχή εγκαθιδρύει την 3η τη τάξει κατηγορία της Αθήνας, αφενός λόγω αυξημένης συμμετοχής ομάδων στο πρωτάθλημα, κι αφετέρου για να πετύχει ένα πιο ισορροπημένο “φιλτράρισμα” αναφορικά με την ποιοτική διαφορά των ομάδων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Καλύτερη ταξινόμηση μεταξύ ομάδων ιδίας δυναμικότητας και αύξηση ανταγωνισμού σε όλες τις κατηγορίες.Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή μονάχα σε περίπτωση που οι ομάδες ανά περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ταύρο) ξεπερνούν τις 25! Ειδάλλως το σύστημα διεξαγωγής θα παραμένει ως έχει.

Έτσι ουσιαστικά, Golden & Silver League θα υιοθετήσουν το “μοντέλο” της σεζόν 2017-18, με 10 ομάδες έκαστες, ενώ το “περίσσευμα” (5-10 ομάδες) θα τοποθετηθεί στη “χάλκινη” κατηγορία, τα παιχνίδια της οποίας υπό συνθήκες θα είναι διπλά κι όχι μονά. Σε περίπτωση που σε κάποια περιφέρεια ο αριθμός των ομάδων δεν ξεπερνά τις 24, τότε θα ακολουθηθεί επ’ ακριβώς το περσινό σύστημα με 2 κατηγορίες (Golden & Silver) και μάξιμουμ 10 ‘η 11 αγωνιστικές.

Η τελική φάση της Bronze League θα πραγματοποιηθεί χρονικά νωρίτερα και ανεξάρτητα από το FINAL FOUR, ενώ η πρώτη τελική φάση της θα διεξαχθεί στο Soccer Club της Κηφισιάς.

ΤΟ “SALONIKA LEAGUE 6Χ6” ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΜΠΑΡΑΖΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΔΡΑ ΤΟ FINAL FOUR!

Ακόμα μια διαρθρωτική αλλαγή προβλέπεται αναφορικά με το σύστημα από το οποίο προέκυπταν οι 4 φιναλιστ του FINAL FOUR. Η “είσοδος” της συμπρωτεύουσας στο κορυφαίο Αθηναϊκό πρωτάθλημα της χώρας, φέρνει ριζικές αλλαγές, με πρώτη και καλύτερη την… κατάργηση των περιβόητων μπαράζ των φιναλίστ, τα οποία μάλιστα έβγαλαν και… πρωταθλητή στη Silver League 6×6 (ATTICA FC) πέρυσι.

Φέτος, το FINAL FOUR θα είναι “καθαρή” υπόθεση των πρωταθλητών σε: Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ταύρο και Θεσσαλονίκη σε Golden & Silver League ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά η έδρα που θα διεξαχθεί η τελική φάση θα είναι ουδέτερη καθώς το γήπεδο που θα φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση δε θα εντάσσεται σε εκείνα των περιφερειών διεξαγωγής των αγώνων. Αρχικά υπήρξαν σκέψεις ακόμα και για Θεσσαλονίκη, αλλά η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε για οργανωτικούς λόγους. Δεδομένα πάντως, παρόλο που η τελική φάση θα διεξαχθεί εντός λεκανοπεδίου, καμία ομάδα δε θα μπορεί να αισθάνεται -ακόμα και άτυπα- ως γηπεδούχος.

ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ PLAY-OFF

Ακρογωνιαία αλλαγή μπορεί να μην επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής των νοκ-άουτ αγώνων, μιας και οι διοργανωτές θεωρούν ότι απέδωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, το σύστημα των διπλών αναμετρήσεων, με βαθμολογικό όμως όφελος (και όχι διαφορά τερμάτων). Παρόλα αυτά, κατανοώντας τους “ψιθύρους” των ομάδων αναφορικά με μια δικαιότερη, και όχι τόσο αιφνίδια -ομολογουμένως- διαδικασία παράτασης, προσθέτουν ακόμα ένα ημίχρονο 5λεπτής διάρκειας στα play off. Η επιστροφή στο παρωχημένο σύστημα του πλεονεκτήματος νίκης (ειδικά εφόσον παραμένει ο κανονισμός των 5 συμμετοχών), αλλά και η καθιέρωση 3ου παιχνιδιού απορρίφθηκαν από την οργανωτική επιτροπή, ενώ το σύστημα “καλύτερης διαφοράς τερμάτων” στους 2 αγώνες δεν συζητήθηκε καν στο τραπέζι, δεδομένου ότι είχε ήδη καταρριφθεί πέρυσι, -και μάλιστα ομόφωνα- για πολλούς και διάφορους αγωνιστικούς λόγους.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Αναφορικά με τις αλλαγές και βελτιστοποιήσεις στο “καθαρά” οργανωτικό κομμάτι των αγώνων, η διοργανώτρια αρχή πρόσθεσε 1 κανονισμό στους “ΚΑΝΟΝΕΣ & ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ” (άρθρο 12) ενώ εξέλιξε έναν ακόμα στον ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (παράγραφος ΣΤ) με σκοπό τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας του πρωταθλήματος σε κάθε επίπεδο “νοικοκυρεύοντας” ουσιαστικά τους “χρόνους” και τα “οικονομικά”. Πως; Αυστηροποιώντας στο μάξιμουμ τον εν λόγω κανονισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 12. (Χρόνοι) “Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να παρευρίσκεται στο γήπεδο, το αργότερο 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν συμπληρώνει 6 ποδοσφαιριστές λόγω καθυστέρησης έως και 15 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος από τη διοργανώτρια αρχή να κηρύξει την έναρξη του ματς. Σε περίπτωση που ομάδα δεν δεχτεί να αγωνιστεί με λιγότερο ποδοσφαιριστή-ποδοσφαιριστές (εκτός αν στον αγωνιστικό χώρο παρευρίσκονται 3 η λιγότεροι όπου σημαίνει ότι χάνουν στα “χαρτιά” αυτόματα)  ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κλείσει το φύλλο αγώνος με 0-3 Α.Α. κατά της οριστικά, δίχως καν να χρειαστεί ένσταση από την αντίπαλη ομάδα. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια.”

Παράγραφος ΣΤ. (Οικονομικά) “Τέλος όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων είναι υποχρεωτικό να διευθετούνται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Δεν νοείται για κανένα λόγο μη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εκάστοτε ομάδας προς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις επί τόπου. Σε περίπτωση μη καταβολής του αντιτίμου πριν από την έναρξη του αγώνα, γραμματεία και διαιτητής δεν νοείται να εκκινήσουν τον αγώνα, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης των 15 λεπτών η υπαίτια ομάδα χάνει αυτόματα 0-3 Α.Α. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια. Σε περίπτωση που αμφότερες η 2 ομάδες αρνηθούν από κοινού, πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι, τότε η διοργανώτρια αρχή τους επιβάλει αυτόματα ποινή αποκλεισμού από τη διοργάνωση. “

ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Άτεγκτοι παρέμειναν οι κανόνες διαιτησίας με μοναδική -επίσημη πλέον- αλλαγή, εκείνη αναφορικά με τον κανονισμό στο ελεύθερό λάκτισμα του τερματοφύλακα και την πρώτη επαφή του συμπαίκτη του. Εφόσον ο κανονισμός άλλαξε και στο επίσημο 11Χ11, έτσι και στο Μίνι-Ποδόσφαιρο, πλέον η επαφή του συμπαίκτη ύστερα από τροφοδότηση του τερματοφύλακα του εντός μεγάλης περιοχής θεωρείτε καθόλα νόμιμη. Πιο συγκεκριμένα:

3. “Το άουτ (ελεύθερο λάκτισμα) παίζεται με το χέρι ή βολέ (σε κάθε περίπτωση η μπάλα πρέπει να παίζεται από ψηλά. Γκολ απευθείας από άουτ δεν μετράει και η μπάλα παίζεται ως άουτ από την αντίπαλη ομάδα. Λόγω αλλαγής κανονισμών, συμπαίκτης, έχει τη δυνατότητα να λάβει τη μπάλα εντός περιοχής και να παίξει. “

Αναλυτικά, το σύνολο των κανονισμών του: “νέου” Athens League 2019-20!