1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Α’ ΦΑΣΗ: Σε κάθε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ταύρο) θα σχηματιστούν 2 όμιλοι των μισών ομάδων από τις συνολικές (π.χ. 2 όμιλοι των 10 ομάδων σε σύνολο 20) οι οποίοι θα δημιουργηθούν με βάση των προτιμήσεων της ημέρας από τους αρχηγούς των ομάδων (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη & Τετάρτη-Παρασκευή), οπού θα αγωνιστούν σε μονούς αγώνες (ή και διπλούς αναλόγως των αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο), 1 φορά την εβδομάδα από τη Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αν η διοργάνωση διεξάγεται και κάποιες ημέρες μέσα στο Σαββατοκύριακο). Οι πρώτοι μισοί της βαθμολογίας (πχ οι 5 εφόσον απαρτίζεται από 10 ομάδες ο κάθε όμιλος) του Μίνι-πρωταθλήματος προβιβάζονται αυτόματα στην νο.1 κατηγορία της Αθήνας, την GOLDEN LEAGUE 6X6, ενώ οι 5 τελευταίοι συμμετέχουν στην κατηγορία SILVER LEAGUE 6X6, την 2η τη τάξει κατηγορία της Αθήνας. Εφόσον υπάρχει περιφέρεια με συμμετοχή 24 ομάδων και άνω, τότε θα δημιουργηθεί και η 3η τη τάξει κατηγορία ονόματι BRONZE LEAGUE 6X6. Το Χρονοδιάγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο να έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση (η αλλιώς προκριματική φάση) και εν συνεχεία οι ομάδες να ξεκινήσουν να αγωνίζονται για την Β’ και κύρια φάση του πρωταθλήματος. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια θα ισχύσουν και στο νεόδμητο SALONIKA LEAGUE 6X6.

Β ΦΑΣΗ: Το κύριο μέρος του Πρωταθλήματος διεξάγεται για την υπόλοιπη σεζόν και ουσιαστικά οι νέοι όμιλοι που δημιουργούνται (GOLDEN LEAGUE, SILVER LEAGUE & BRONZE LEAGUE 6X6) προβλέπουν επίσης όλες τις ομάδες να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονούς αγώνες (ή και διπλούς αναλόγως των αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο), 1 φορά την εβδομάδα από τη Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αν η διοργάνωση διεξάγεται και κάποιες ημέρες μέσα στο Σαββατοκύριακο). Στην τελική φάση προκρίνονται οι πρώτες 8 ομάδες των βαθμολογιών και διασταυρώνονται με την κατάλληλη σειρά στα νοκ-άουτ ανά περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά-Χαλάνδρι-Ταύρο). Τα ίδια ακριβώς κριτήρια θα ισχύσουν και στο νεόδμητο SALONIKA LEAGUE 6X6.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (ΝΟΚ-ΑΟΥΤ): Όσο καλύτερη θέση τερματίσει κάποια ομάδα στο ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ φάσης (σε GOLDEN, SILVER & BRONZE LEAGUE 6X6) στην εκάστοτε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ταύρο), τόσο ευνοϊκότερη διασταύρωση θα έχει (1ος vs 8ος, 2ος vs 7ος κλπ) τόσο στους “8” όσο και στους “4”, αφού θα ακολουθηθεί το τυπικό σύστημα της πυραμίδας. Οι αγώνες θα είναι διπλοί και το κριτήριο θα είναι οι μεταξύ τους βαθμοί στα 2 ματς. Σε περίπτωση που αμφότερες οι 2 ομάδες νικήσουν από έναν αγώνα (ανεξαρτήτως διαφοράς τερμάτων) ή τα 2 ματς ολοκληρωθούν ισόπαλα, τότε το ματς οδηγείτε στην 10λεπτή παράταση (2 ημίχρονα των 5 λεπτών) ή και στα πέναλτι αν δεν καθοριστεί ούτε εκεί η πρόκριση.  Οι ημιτελικοί των εκάστοτε περιοχών θα είναι επίσης διπλοί και θα ισχύσει ότι ακριβώς και στους προημιτελικούς, αναφορικά με την πρόκριση. Ωστόσο, ο τελικός της εκάστοτε περιοχής είναι ΜΟΝΟΣ αγώνας και δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για καμία από τις 2 ομάδες που θα βρεθούν μέχρι το τέλος του δρόμου. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια θα ισχύσουν και στο νεόδμητο SALONIKA LEAGUE 6X6.

  • Σε περίπτωση που ομάδα δεν παρευρεθεί στον 1ο καθορισμένο αγώνα νοκ-άουτ, χάνει το παιχνίδι 0-3 Α.Α. Εάν δεν υπόκειται στην ποινή του άρθρου 1β (3ος συνολικά αγώνας Α.Α. ισοδυναμεί με οριστική αποβολή από το πρωτάθλημα), δηλαδή έχει χάσει μέχρι 1 παιχνίδι Α.Α. στην υπόλοιπη διάρκεια του πρωταθλήματος, τότε έχει δικαίωμα συμμετοχής στο 2ο αγώνα, με ότι αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό.  Εάν πρόκειται για τον 2ο καθορισμένο αγώνα νοκ-άουτ: Χάνει το παιχνίδι 0-3 Α.Α. και  αυτομάτως αποκλείεται ακόμα και αν έχει χάσει μέχρι 1 παιχνίδι Α.Α. στην υπόλοιπη διάρκεια του πρωταθλήματος & φυσικά ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον 1ο αγώνα. Εάν πρόκειται για τον τελικό, ισχύουν ακριβώς τα ίδια (3-0 Α.Α.) και εαν πρόκειται για τον 3ο συνολικά αγώνα Α.Α., τότε αυτόματα χάνει την θέση της στο Final Four. Στο Final Four ισχύουν ακριβώς τα ίδια με παραπάνω είτε σε ημιτελικό, είτε στον τελικό. 

ATHENS LEAGUE 6X6 FINAL FOUR: Οι τελικοί των τελικών διεξάγονται υπό μορφή “Final Four” σε ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΔΡΑ μέσα σε μια ημέρα, η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των πρωταθλητών των εκάστοτε περιοχών-περιφερειών (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ταύρο) σε GOLDEN & SILVER LEAGUE 6X6 καθώς επίσης και την συμμετοχή του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης μέσω του SALONIKA LEAGUE (GOLDEN & SILVER LEAGUE αντίστοιχα), ο οποίος θα προκριθεί ως πρωταθλητής στην κατηγορία του από την συμπρωτεύουσα. Την ημέρα του FINAL FOUR θα πραγματοποιηθούν αρχικά οι ημιτελικοί, κι εν συνεχεία οι μεγάλοι τελικοί των 2 μεγαλύτερων κατηγοριών της Αθήνας & Θεσσαλονίκης.

Η τελική φάση της BRONZE LEAGUE 6Χ6 θα διεξαχθεί άλλη ημερομηνία, νωρίτερα από το “FINAL FOUR”.

2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1α. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί την 30η Σεπτεμβρίου, και οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όλες οι ομάδες παίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων το οποίο θα αναρτάτε ηλεκτρονικά στη σελίδα του Gipedaki.gr κι έντυπα στους εκάστοτε αρχηγούς-οργανωτές-προέδρους, τα οποία προβλέπουν αναλυτικά όλους τους αγώνες της κάθε φάσης ξεχωριστά (ημερομηνία, ημέρα, ώρα, αντίπαλο κλπ). Αποδεκτές, μπορούν να γίνουν οι προτάσεις για ενδεχόμενη αλλαγή ημερομηνίας ή ώρας μέχρι Σάββατο βράδυ, Ύστερα από αυτό το χρονικό σημείο δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή.  Σε αυτήν την περίπτωση οι αναβληθέντες αγώνες θα διεξάγονται στο προσεχές διάστημα (εντός 15ημέρου, με πιθανότητα και το Σ/Κ) έπειτα από ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να επηρεάζεται η κανονική ροή του προγράμματος. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα “αίτησης αναβολής” 1 φορά τον μήνα με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις.

1β. Όσον αφορά έκτακτες ακυρώσεις & αναβολές , εφόσον κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί εγκαίρως (24 ώρες και παραπάνω από τη σέντρα της αναμέτρησης) τότε ο κανονισμός θα εναρμονίζεται με τους αναβληθέντες αγώνες και το ματς θα μεταφέρεται το προσεχές 15ήμερο. Ομάδα που ενημερώνει τελεσίδικα εντός του 24ώρου της σέντρας ότι δεν θα κατέβει στο γήπεδο, θα χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά με σκορ 3-0, κι όλα αυτά εφόσον έχει ενημερώσει την διοργανώτρια αρχή. Κάτι παρόμοιο ισχύει φυσικά και σε περίπτωση που η ομάδα προβεί σε αντίστοιχη τελεσίδικη ενημέρωση (σ.σ. ότι δεν κατεβαίνει στο γήπεδο για οποιονδήποτε λόγο) μερικές ημέρες πριν. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύσουν και σε περίπτωση υποτροπής της, για 2η φορά, ωστόσο εκεί θα της επιβληθεί και η εξτρά ποινή των -3 βαθμών στον όμιλο της στο πρωτάθλημα. Στην 3η φορά επανάληψης της ίδιας κατάστασης θα αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το πρωτάθλημα όπως επίσης, θα χάνει και την προτεραιότητα συμμετοχής της για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς η κάθε ομάδα έχει μάξιμουμ δυνατότητα μέχρι 2 ήττες Α.Α. σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

1γ. Ομάδα που δεν θα κατέβει σε αγώνα χωρίς να έχει ειδοποιήσει την διοργάνωση θα αποβάλλεται αυτόματα ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το πρωτάθλημα.

Λόγω συμφωνιών με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολών της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο, μια ομάδα μπορεί να προαναγγείλει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ότι αδυνατεί να αγωνιστεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να ληφθεί υπ’όψιν από την διοίκηση του πρωταθλήματος.

2. Στο τέλος του πρωταθλήματος θα γίνουν βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της GOLDEN LEAGUE, SILVER LEAGUE & BRONZELEAGUE. Επίσης θα βραβευτεί η ομάδα “Fair Play” (η οποία θα προκύψει ύστερα από ψήφισμα της διοργανώτριας αρχής), ο πρώτος σκόρερ, ο πολυτιμότερος παίχτης (MVP) και ο κορυφαίος γκολκίπερ ολόκληρου του πρωταθλήματος συνολικά.

3. Επιτρέπονται παπούτσια με σχάρα και με μικρές τάπες (τύπου TURF). Απαγορεύονται τάπες σιδερένιες και μεγάλες.

4. H μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης θα είναι 5άρα.

5. Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να φορούν σε κάθε αγώνα ποδοσφαιρικές εμφανίσεις και να αγωνίζονται πάντα μ’ αυτές, η ακόμα να διαθέτουν και μια 2η εμφάνιση (εκτός έδρας) την οποία θα φορούν για να αποφεύγουν μπερδέματα με αντίπαλες ομάδες.

6. Αίτηση συμμετοχής μιας ομάδας θα γίνεται τηλεφωνικά. Για να ισχύσει η δήλωση αυτή θα πρέπει μέσα σε διάστημα 7 ημερών να δοθεί ένα ραντεβού στα γήπεδα, στο οποίο θα υπογράφει το έγγραφο συμμετοχής και θα καταθέτει τις απαραίτητες εγγυήσεις συμμετοχής. Εκεί, θα επιλέγονται τελεσίδικα οι επιθυμητές ώρες που θα αγωνίζεται η ομάδα καθώς επίσης και να λυθεί κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρόγραμμα και τους κανονισμούς.

7α. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει όσους ποδοσφαιριστές επιθυμεί. Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης ποδοσφαιριστών μέσα στη σεζόν, καθώς αρκεί μια απλή ονομαστική αναφορά στο φύλλο αγώνος της γραμματείας, ωστόσο δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των νοκ-άουτ έχουν ΜΟΝΟ οι ποδοσφαιριστές που κατά την περίοδο της κανονικής διάρκειας (Α’ & Β’ φάση) συμπλήρωσαν το μίνιμουμ των 5 συμμετοχών με τη φανέλα της εν λόγω ομάδας! Στον παραπάνω κανονισμό δεν εξαιρούνται οι τερματοφύλακες παρά μονάχα σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, πάντα με υπόδειξη του απαραίτητου εγγράφου, δύναται η διοργανώτρια αρχή να επιστρέψει τη συμμετοχή σε άλλον τερματοφύλακα κατ’ εξαίρεση)!

Υπενθυμίζεται πως η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική πριν από τα παιχνίδια ούτως ώστε η γραμματεία να προχωρήσει στην απαραίτητη ταυτοποίηση.

7β. Η αποστολή της ομάδας ανά αγώνα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 ή να ξεπερνάει τα 12 άτομα. Δηλαδή κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει από 5 μέχρι 12 ποδοσφαιριστές στο Φύλλο Αγώνος τους οποίους έχει τη δυνατότητα και να χρησιμοποιήσει. Εάν η αποστολή αποτελείτε από λιγότερους των 5 παικτών (4 και κάτω) τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται αυτόματα στην αντίπαλη ομάδα (0-3 Α.Α. & -3 και υπάγεται στο άρθρο 1β, το οποίο υφίσταται αθροιστικά πλέον για 2η και 3η αντίστοιχα). Εάν η αποστολή αποτελείται από 13 και παραπάνω ποδοσφαιριστές, τότε ο αρχηγός και οι επικεφαλής της ομάδας υποχρεούνται να αφήσουν κάποιους από τους ποδοσφαιριστές του εκτός αποστολής, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της αναμέτρησης.

. Σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία, πριν από το παιχνίδι, ο ποδοσφαιριστής και ο αρχηγός της ομάδας θα αποβάλλονται, ενώ σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία που διαπιστωθεί μετά την λήξη της αναμέτρησης η ομάδα θα χάνει το ματς στα χαρτιά ενώ ο παραβάτης παίκτης θα τιμωρείτε με αποβολή!

8. Αν κάποια ομάδα κατέβει για οποιοδήποτε λόγο με 5 ΄ή 4 παίκτες αντί για 6, θα αναγκάζεται να αγωνιστεί με παίχτη/ες λιγότερο/ους. Σε περίπτωση που κατεβούν μόνο 3 ή λιγότεροι ποδοσφαιριστές, τότε αυτόματα θα χάνει το παιχνίδι.

9. Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας μεταξύ ομάδων, υπολογίζονται με αυστηρή σειρά τα εξής: Α. Νικητής στο μεταξύ τους παιχνίδι. Β. Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Γ. Καλύτερη διαφορά τερμάτων (μεταξύ αυτών που έχει πετύχει και αυτών που έχει δεχθεί ως συντελεστής), Δ. Καλύτερη επίθεση (τέρματα που έχει πετύχει), Ε. Γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας ισχύουν οι επίσημοι κανόνες που εφαρμόζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα της ΕΠΟ.

10. Όλοι οι αγώνες θα επιτηρούνται από διαιτητή (που θα κρατάει και το χρονόμετρο) και γραμματεία. Επιπλέον, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε απέναντι στον διαιτητή είτε στη γραμματεία, είτε απέναντι σε άλλους παίκτες, είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και από την οργανωτική επιτροπή (π.χ. τιμωρία ποδοσφαιριστή, μηδενισμός ομάδας, αφαίρεση βαθμών από ομάδα ή ακόμα και αποβολή ομάδας από το πρωτάθλημα).

11. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής επιθυμεί να αγωνίζεται σε παραπάνω από 1 ομάδα (μαξιμούμ 2), τότε θα πρέπει οπωσδήποτε οι εν λόγω ομάδες να είναι διαφορετικών κατηγοριών (σε περίπτωση κοινού γηπέδου) και να μην είναι δυνατό να διασταυρωθούν (ομάδες ίδιου γκρουπ σε κοινό γήπεδο στην Α΄φάση).

12. . Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να παρευρίσκεται στο γήπεδο, το αργότερο 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν συμπληρώνει 6 ποδοσφαιριστές λόγω καθυστέρησης έως και 15 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος από τη διοργανώτρια αρχή να κηρύξει την έναρξη του ματς. Σε περίπτωση που ομάδα δεν δεχτεί να αγωνιστεί με λιγότερο ποδοσφαιριστή-ποδοσφαιριστές (εκτός αν στον αγωνιστικό χώρο παρευρίσκονται 3 η λιγότεροι όπου σημαίνει ότι χάνουν στα “χαρτιά” αυτόματα)  ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κλείσει το φύλλο αγώνος με 0-3 Α.Α. κατά της οριστικά, δίχως καν να χρειαστεί ένσταση από την αντίπαλη ομάδα. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια.

3. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αναφορικά με την τιμωρία παικτών & ομάδων τα πράγματα έχουν ως εξής:

Α. Οι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελεσίδικες. Αν ο διαιτητής είναι κατ επίφαση «μεροληπτικός» , τότε η οργανωτική επιτροπή, και μόνον αυτή, έχει την αρμοδιότητα να διευθετήσει το θέμα.

Β. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος προστατεύονται από τη διοργανώτρια αρχή. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς το μέρος τους, θα είναι δυνατό να επιφέρει κάποια ποινή για την υπαίτια ομάδα.

Γ. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει ως και δύο άτομα (που δεν είναι παίχτες) στον πάγκο, μόνο στην περίπτωση που αυτά έχουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία της ομάδος και δεν είναι απλοί υποστηρικτές της. Οι υπόλοιποι υποχρεούνται να βρίσκονται είτε στον περιβάλλοντα χώρο είτε στις κερκίδες.

Δ. Η διοργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει (είτε με ποινή αποκλεισμού κάποιων αγωνιστικών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα) κάποιον παίχτη -ακόμα κι αν αυτός δεν έχει τιμωρηθεί από τον διαιτητή- σε περίπτωση που αυτός είναι υπαίτιος επεισοδίων, σκληρού παιχνιδιού η ακόμα και εξύβρισης προς αξιωματούχο αγώνα(διαιτητή, γραμματεία, διοργανωτή κλπ) ή ακόμα και απευθυνόμενος σε άλλον ποδοσφαιριστή (συμπαίκτη ή αντίπαλο).

Ε. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει και κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίχτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια και εντάσεις.

ΣΤ. Τέλος όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων είναι υποχρεωτικό να διευθετούνται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Δεν νοείται για κανένα λόγο μη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εκάστοτε ομάδας προς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις επί τόπου. Σε περίπτωση μη καταβολής του αντιτίμου πριν από την έναρξη του αγώνα, γραμματεία και διαιτητής δεν νοείται να εκκινήσουν τον αγώνα, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης των 15 λεπτών η υπαίτια ομάδα χάνει αυτόματα 0-3 Α.Α. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια. Σε περίπτωση που αμφότερες η 2 ομάδες αρνηθούν από κοινού, πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι, τότε η διοργανώτρια αρχή τους επιβάλει αυτόματα ποινή αποκλεισμού από τη διοργάνωση.

Ζ. Για οποιαδήποτε μορφή παράβασης των κανόνων των όρων συμμετοχής υπάρχει δικαίωμα ένστασης από την αντίπαλη ομάδα ή από τον διαιτητή. Ένσταση έχει δικαίωμα να καταθέσει μία ομάδα ή ο διαιτητής μέχρι την έναρξη του αγώνα ενώ μετά από αυτόν απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς θεωρείται κατάχρηση δικαιώματος αφού μετά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του αγώνα η άσκηση του δικαιώματος ένστασης φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για ακύρωση του αποτελέσματος ενώ θα μπορούσε η ομάδα να έχει ασκήσει την ένσταση από πριν αφήνοντας την Οργανωτική Επιτροπή να αποφασίσει. Ένσταση ασκείται στο φύλλο αγώνος πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Στον ανωτέρω κανόνα υπάρχουν 2 εξαιρέσεις:

1. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση κατά την διάρκεια του αγώνα είναι για περιπτώσεις διαφωνίας με ακραίες αποφάσεις του διαιτητή και μόνο σε σχετική περίπτωση αποχώρησης της ομάδας. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιες περιπτώσεις για να μη γίνεται κατάχρηση και αυτού του δικαιώματος και μπορεί κατ’ ελεύθερη βούληση να κατοχυρώσει το παιχνίδι υπέρ οποιασδήποτε από τις 2 ομάδες ή να λάβει άλλη σχετική απόφαση. Για το λόγο αυτό, κάθε ομάδα που αποφασίζει να αποχωρήσει από τον αγώνα πρέπει να είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό και να έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της. Ωστόσο η ομάδα δεν έχει δικαίωμα ένστασης επ’ ουδενί σε περίπτωση συνέχισης του αγώνα μετά τη λήξη του αγώνα σε περίπτωση ήττας καθώς και πάλι θεωρείται κατάχρηση.

2. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση μετά τη λήξη του αγώνα είναι για περίπτωση συμμετοχής μη “έγκυρου” παίχτη της αντιπάλου. Τέτοιο δικαίωμα υφίσταται μόνο για 24 ώρες από τη στιγμή της αποκάλυψης συμμετοχής του εν λόγω ποδοσφαιριστή και σε κάθε περίπτωση εντός τριών 24ωρων (72 ώρες) μετά τη λήξη του αγώνα. Σε περίπτωση τέτοιας ένστασης η διοργάνωση έχει την δυνατότητα τιμωρίας της ομάδας ή του παίχτη ή και των δύο ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά.

Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή κυρώσεων, ενστάσεων και τιμωριών του ATHENS LEAGUE 6X6 και μέσα σε 3 μέρες αποφασίζει.

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

1. Εναρκτήριο λάκτισμα (Σέντρα) μπορεί να μετρηθεί για απευθείας γκολ

2. Ο χρόνος των δυο ημιχρόνων του παιχνιδιού είναι συνολικά 50 λεπτά (2 ημίχρονα Χ 25 λεπτά μεικτά), ενώ μεσολαβεί ημίχρονο 5λεπτής διάρκειας.

3. Το άουτ (ελεύθερο λάκτισμα) παίζεται με το χέρι ή βολέ (σε κάθε περίπτωση η μπάλα πρέπει να παίζεται από ψηλά. Γκολ απευθείας από άουτ δεν μετράει και η μπάλα παίζεται ως άουτ από την αντίπαλη ομάδα. Λόγω αλλαγής κανονισμών, συμπαίκτης, έχει τη δυνατότητα να λάβει τη μπάλα εντός περιοχής και να παίξει.

4. Τα πλάγια λακτίσματα εκτελούνται με το πόδι. Γκολ δεν μετράει απευθείας, παρά μόνο από κόντρα σε σώμα συμπαίκτη ή αντιπάλου ακόμα και τερματοφύλακα. Στο κόρνερ μετράει γκολ και με απευθείας εκτέλεση.

5. Ο μάξιμουμ χρόνος σε όλα τα λακτίσματα είναι 5 δεύτερα (άουτ, φάουλ ,κόρνερ, πλάγιο) εκτός από το πέναλτι και τη σέντρα.

6. Όταν η μπάλα βρει την οροφή (δίχτυ) του γηπέδου είναι πλάγιο-άουτ  από το ανάλογο σημείο.

7. Το παιχνίδι παίζεται με χρόνο που είναι σε κάθε περίπτωση στην κρίση του διαιτητή (για επιπλέον καθυστερήσεις κλπ) κι όχι με «τελευταία φάση/κατοχή» κι άλλες παρόμοιες πρακτικές.

8. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια υπάρχει εξτρά χρόνος 10λεπτής παράτασης (από 2 ημίχρονα 5λεπτής διάρκειας), ενώ σε περίπτωση που ούτε εκεί προκύψει νικητής, τότε ακολουθούν από 3 πέναλτι για την κάθε ομάδα. Αν και εκεί υπάρξει ισοπαλία και όχι νικητής, τότε τα πέναλτι συνεχίζονται με εκτελέσεις εκατέρωθεν (1-1) από την κάθε ομάδα, μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.

9. Παίχτης που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη λόγω βιαιοπραγίας, εξύβρισης, σκληρού μαρκαρίσματός κλπ δεν ξαναπαίζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε περίπτωση που αντικρίσει 2 κίτρινες κάρτες στο ίδιο παιχνίδι. Η ομάδα που θα έχει αποβολή πρέπει να παίξει για 2 λεπτά με παίχτη λιγότερο εκτός και αν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεχτεί κάποιο γκολ οπότε θα αντικαταστήσει άμεσα τον τιμωρημένο ποδοσφαιριστή με κάποιον άλλον. Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης που αποβλήθηκε δεν μπορεί να ξαναπαίξει ακόμα κι αν χρειαστεί η ομάδα να αγωνιστεί με 1 η 2 ποδοσφαιριστές λιγότερους. Σε περίπτωση που αποβληθούν 3 ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας η αναμέτρηση κατακυρώνεται με 3-0 υπέρ της αντιπάλου ομάδας εκτός αν το σκορ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, οπότε και σημειώνεται αυτό ως τελικό σκορ.

10. Απαγορεύονται τα τάκλιν (άμεσο φάουλ για τον αντίπαλο) από όλους τους ποδοσφαιριστές εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή του. Τα sliding (τάκλιν-προβολή στο χώρο. τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή) επιτρέπονται από όλους.

11. Όλα τα φάουλ στο Μίνι-Ποδόσφαιρο είναι άμεσα, εκτός από το γύρισμα συμπαίκτη προς τον τερματοφύλακα, όταν εκείνος πιάνει τη μπάλα με το χέρι. Τα υπόλοιπα έμμεσα φάουλ (επικίνδυνο παίξιμο κλπ) είναι στην κρίση του διαιτητή.

12. Οι αλλαγές μεταξύ των ποδοσφαιριστών της κάθε ομάδας μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα σε περίπτωση κατοχής της κατά τη διάρκεια επαναφοράς (κι όχι ροής αγώνα) και πάντα από την πλάγια γραμμή προς την πλευρά των πάγκων, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 5 δευτερολέπτων!

13. Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν εκατέρωθεν για τις 2 ομάδες μόνο σε περίπτωση γενικής διακοπής, κι εφόσον ο διαιτητής έχει σταματήσει εκείνος το παιχνίδι (λόγω ταιμ-άουτ, τραυματισμού, cooling break, διακοπή κατά την κρίση του κλπ)

14. Κάθε ομάδα δικαιούται μέχρι 1 ταίμ-άουτ σε κάθε ημίχρονο, διάρκειας 1 λεπτού.

15. Για όλους τους υπόλοιπους κανονισμούς ισχύει ότι αναγράφεται στους διεθνείς κανονισμούς διαιτησίας για το Μίνι ποδόσφαιρο.