Ενώ το τοπίο της επιστροφής των ομάδων στους αγωνιστικούς χώρους παραμένει ασαφές, οι τελευταίες διασκέψεις ανάμεσα στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, που εξέτασε εξονυχιστικά όλες τις επιλογές, φαίνεται πως καταλήγουν σχεδόν ολοκληρωτικά, στο σενάριο του “Summer Cup Athens 2020”, το οποίο αποτελούσε και την επικρατέστερη -σύμφωνα με την κοινή γνώμη- επιλογή εδώ και πολλές εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, κι ενώ η ζωή στη χώρα μας κινούταν σε ρυθμούς Καραντίνας περί τα τέλη Απριλίου, το Gipedaki.gr είχε διενεργήσει Poll  (κάντε κλικ εδώ), με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων του χώρου οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό (76.6%) προέβλεπαν αυτή την εξέλιξη. 

Όπως λοιπόν συζητήθηκε εκτενώς από τα οργανωτικά μέλη και τον αρχιδιαιτητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, η συνέχιση του Athens League 6×6, όσο κι αν αποτελούσε αρχική προτεραιότητα για όλους, εντούτοις παρουσιάζει έντονα σημάδια αλλοίωσης στην πράξη. Κατ αρχάς ακόμα και στο πιθανό ενδεχόμενο επιστροφής των ομάδων στα γήπεδα την 1 Ιουνίου (είναι το πλέον επικρατέστερο σενάριο) είναι δεδομένο ότι το πρώτο 10ήμερο (μέχρι τις 10 Ιουνίου τουλάχιστον) δεν επρόκειτο να προγραμματιστούν επίσημα παιχνίδια (παρά μόνο φιλικοί αγώνες) διότι προέχει η ασφάλεια και η ομαλή ανασυγκρότηση ποδοσφαιριστών και ομάδων.

Επομένως, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο… τελικός του “Final Four Athens” είχε προγραμματιστεί αρχικώς για το Σάββατο 13 Ιουνίου μπορεί εύλογα να κατανοήσει πως προγραμματιστικά & λειτουργικά είναι αδύνατη η συνέχιση του πρωταθλήματος από το σημείο που διεκόπη.

Πολλά σενάρια και προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο ρεαλιστικά καμία δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσει.  Τρεις μήνες, είναι αδύνατο να “συμπτυχθούν εκβιαστικά” μέσα σε ένα μήνα ή ακόμα και ενάμιση. Πολλές ήταν δε, οι ομάδες που γνωστοποίησαν ευθαρσώς την “αδυναμία” παρουσίας τους, μετά τον Ιούλιο, σε περίπτωση δηλαδή που προχωρούσαν περαιτέρω στο θεσμό.

Συνεπώς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην προφανή λύση του Summer Cup Athens 6X6, το οποίο η διοργανώτρια αρχή θα προσπαθήσει με κάθε κόστος (!) να κάνει πιο θελκτικό από κάθε άλλη χρονιά: σχεδιάζοντας μοναδικό Format & έπαθλα-μαγνήτη σε Golden & Silver κατηγορία.

Σύμφωνα με το πλάνο: πρόκειται για μια διοργάνωση μηνιαίας διάρκειας με ημερομηνία εκκίνησης τη: Δευτέρα 15 Ιουνίου, και ημερομηνία ολοκλήρωσης: την Τετάρτη 15 Ιουλίου όπου θα διεξαχθεί το “Final Four” της Golden κατηγορίας, 1 ημέρα αργότερα από εκείνο της Silver!

  • Οι “ανοικτές θέσεις” για τις ομάδες θα είναι 24.
  • Η τοποθεσία διεξαγωγής θα είναι 1 (Κηφισιά).
  • Το μάξιμουμ των αγώνων που μπορεί να δώσει κάθε ομάδα ανά κατηγορία θα είναι 5 (συμπεριλαμβανομένου του Final Four).
  • To Format διεξαγωγής θα θυμίζει έντονα εκείνο του Μουντιάλ, αφού όλες οι ομάδες θα χωριστούν σε 6 ομίλους των 4, και εν συνεχεία ανάλογα τη θέση που θα τερματίσουν θα προχωρήσουν στον προημιτελικό της Golden ή Silver κατηγορίας από το γκρουπ των ισχυρών ή των ανίσχυρων. Εδώ έγκειται και η μεγάλη καινοτομία, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στον αντίστοιχο θεσμό.

Εν κατακλείδι, ή άποψη της διοργανώτριας αρχής συμβαδίζει με την κοινή λογική. Εφόσον προέκυψαν τα όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε από τον Κορονοϊό και την Καραντίνα, πρέπει να βγούμε πιο δυνατοί και να σταθούμε στα πόδια μας δίχως πισωγυρίσματα. Προτεραιότητα όλων η διαφύλαξη του “προϊόντος” και η ξεκάθαρη πλέον απάντηση στο δίλημμα των ημερών: Η συνέχιση ενός σαθρού, εκφυλιστικού Athens League 6Χ6, με πολλούς αστερίσκους, δεν υπερτερεί σε καμία των περιπτώσεων από την “δημιουργία” ενός νέου εύρωστου μοντέλου λειτουργίας, μέσω του Summer Cup 6×6 Athens το οποίο απευθύνεται σε φρέσκες κι ετοιμοπόλεμες ομάδες.