Ξημέρωνε Δευτέρα, 16 Μαρτίου. Έτος 2020. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, το Μίνι-Ποδόσφαιρο θα έβαζε για πρώτη φορά στα χρονικά του, “λουκέτο”. Αιτία; Η έξαρση της πανδημίας του Covid-19, που ανάγκασε την Ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε ολικό “lockdown”, όχι μόνο στον αθλητισμό της χώρας (ερασιτεχνικό και επαγγελματικό), αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, την αγορά, την παιδεία, και γενικότερα την καθημερινότητα με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα Super Market!

Κάτι παρόμοιο συνέβη στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, και σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόφαση αυτή πάρθηκε με στόχο τη διασφάλιση της Παγκόσμιας Υγείας. Το πρώτο lockdown του Μίνι-Ποδοσφαίρου λοιπόν ήταν γεγονός. Και δυστυχώς δεν έμελλε να είναι το μόνο!

Το αρχικό “κλείσιμο” λοιπόν, ύστερα από εκείνη την αποφράδα Παρασκευή (13/5), όπου ουσιαστικά θα έπεφτε η αυλαία της κανονικής διάρκειας του Athens League -δίχως στην πραγματικότητα να το γνωρίζει κανείς-, με την αναμέτρηση: Γυπαετοί Αδαμών – Coca Juniors, προβλεπόταν να διαρκέσει για τις επόμενες 3 εβδομάδες. Από τις 16 Μαρτίου δηλαδή, μέχρι και τις 11 Απριλίου, όπου οι ειδικοί αν μη τι άλλο, θα είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν κάποιο χρόνο, και θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις αναφορικά με τη νόσο, αλλά και καλύτερο σχεδιασμό ως προς την επιστροφή του ανοίγματος της αγοράς.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη, και με την εκ νέου παράταση έως τα τέλη Απριλίου, τα περιθώρια για τις 2 επίσημες Ελληνικές διοργανώσεις του Μίνι-Ποδοσφαίρου: Athens League & Unileague, στένευαν επικίνδυνα. Το Πάσχα θα έβρισκε άπαντες μέσα στα σπίτια του, ενώ μέσα στον Μάϊο προβλεπόταν να “ανοίξει” μονάχα η πρώτη επαγγελματική κατηγορία του κλασσικού Ποδοσφαίρου: Super League 1. Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μάϊου θα ξεκινούσαν οι προπονήσεις, ενώ από το Σάββατο 6 Ιουνίου είχαν προγραμματιστεί οι αγώνες των Play Off και Play Out.

Εν τω μεταξύ, λόγω της απόφασης της αναβολής του EURO και των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αγώνες της Super League διήρκησαν έως και την Κυριακή, 19 Ιουλίου. Κάτι παρόμοιο συνέβη πάνω-κάτω και στο Μίνι-Ποδόσφαιρο.

Η άδεια επιστροφής των ομάδων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ήρθε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, ωστόσο οι ομάδες του Μίνι-Ποδοσφαίρου ήταν μουδιασμένες. Οι διοργανωτές του Athens League, πήραν την ηρωική απόφαση να “παγώσουν” τις βαθμολογίες και να διεξάγουν “Final 8” σε Golden & Silver League με τις μέχρι τότε πρώτες ομάδες στις βαθμολογίες των περιφερειών, καθώς επίσης και τελικό, ανάμεσα στις 2 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα της Bronze League, την ώρα που το Unileague διακόπηκε οριστικά! Η τελική φάση του Athens League, το οποίο απέφυγε την “παύλα” ορίστηκε από τις 11-14 Ιουνίου.

Από την ερχόμενη κιόλας Δευτέρα, στις 15 Ιουνίου, προγραμματίστηκε το εναρκτήριο λάκτισμα στον Α’ Όμιλο του Summer Cup Athens (νυν Athens Cup), στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 32 ομάδες και που διήρκησε ακριβώς ένα μήνα, αφού ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου με την τελική φάση του Golden Cup. Μια ημέρα νωρίτερα (Τρίτη 14 Ιουλίου) είχε διεξαχθεί η τελική φάση του Silver Cup.

Η καλοκαιρινή διακοπή διήρκησε μέχρι και την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου, αφού μόλις από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου,  ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς τα πρώτα pre-season παιχνίδια των ομάδων του Athens League και στις 3 περιφέρειες της Αττικής (Βόρεια, Κεντρική, Νότια). Πάντα υπό το φόβο νέου lockdown, και υπό τις αυστηρές προειδοποιήσεις Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης για 2ο βαρύ επιδημιολογικό κύμα του Covid-19.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, διεξάγεται ο τελικός του Super Cup Athens ανάμεσα σε San Antonio και Tifosi FC, τους 2 πρωταθλητές για τη Golden και Silver League Athens της περασμένης περιόδου, ενώ από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου εκκινεί επίσημα η νέα ποδοσφαιρική σεζόν της κορυφαίας διοργάνωσης του Μίνι-Ποδοσφαίρου.

Η συμμετοχή σπάει τα κοντέρ! Συνολικά 88 ομάδες, χωρισμένες σε 11 ομίλους των 3 περιφερειών της Αττικής, δοκιμάζουν την τύχη τους σε Athens League 6X6 αλλά και Athens League 8X8 το οποίο “ντεμπουτάρει” για πρώτη φορά και μάλιστα με την ίδια μεγάλη επιτυχία όπως και το ‘ξαδερφάκι” του.

Ο αριθμός των κρουσμάτων όμως, αυξάνεται ραγδαία, κατά εκατοντάδες σε καθημερινή βάση. Αρχικά, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 στην Αττική, ενώ από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοινώνεται το πρώτο νέο lockdown της σεζόν που διανύουμε, από την προσεχή Τρίτη 3 Νοεμβρίου έως και μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα σε πρώτο βαθμό.

Η ζοφερή πραγματικότητα στην οποία είμαστε δέσμιοι μέχρι και σήμερα, τον Μάρτιο του 2021, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, και δυστυχώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πότε θα επιστρέψουμε στην πάλαι ποτέ καθημερινότητα μας, και πότε θα “ανοίξει” το Μίνι-Ποδόσφαιρο. Το SMS εξόδου έχει πλέον “ριζώσει” στην καθημερινότητα μας, καθώς επίσης και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δεν “άνοιξαν” παρά ελάχιστες δραστηριότητες στη ζωή μας, αλλά ακόμα κι εκείνες (όπως πχ είναι το λιανεμπόριο) εποχικά και για λίγο.

Μέχρι και τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, όπου διεξήχθη το τελευταίο ματς σε επίπεδο Athens League (εκείνο ανάμεσα στην Kourayo Vallecano και την Αναγέννηση Θρακομακεδόνων για την 5η αγωνιστική της Α’ φάσης) παρακολουθήσαμε συνολικά 166 αγώνες για τη νέα διοργάνωση και 13 για την τελική φάση της προηγούμενης, τον Ιούνιο: Δηλαδή, συνολικά μόλις 179 αγώνες Athens League μέσα σε διάστημα ενός χρόνου!

Για τη διοργάνωση του Summer Cup Athens (νυν Athens Cup) διεξήχθησαν συνολικά 71 αγώνες, από τη φάση των ομίλων μέχρι τους τελικούς των Final Four, ενώ τέλος ως επίσημος θεσμός λογαριάζεται και ο τελικός των… τελικών του Super Cup Athens.

Αν συνυπολογίσουμε και τη μικρή περίοδο των Pre-Season αγώνων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, συμπεραίνουμε τεκμαρτά, ότι συνολικά διεξήχθησαν λιγότερα από 300 παιχνίδια (!) σε ένα ημερολογιακό έτος, τα 251 εκ των οποίων επίσημα. Με λίγα λόγια παρακολουθήσαμε ελάχιστα ματς, ενώ με δεδομένη τη διακοπή του φετινού Athens League και την ακύρωση του Christmas Tournament, ο μοναδικός θεσμός ο οποίος μπορεί να περισώσει κατά κάποιο τρόπο τη σεζόν είναι το Athens Cup, το οποίο άπαντες ευελπιστούν να καταστεί δυνατό να διεξαχθεί έστω τον προσεχές Μάϊο. Το Μίνι-Ποδόσφαιρο που τόσο όλος ο κόσμος έχει στερηθεί ένα χρόνο τώρα, είναι αθλητισμός. Είναι υγεία. Είναι ζωή!