Ο κύβος ερρίφθη! Το Athens Cup είναι εδώ! Το κορυφαίο “meeting” των θερινών μηνών για το Αθηναϊκό Μίνι-Ποδόσφαιρο παίρνει σάρκα και οστά “ντεμπουτάροντας” από τον ερχόμενο Ιούνιο, ως η φυσική εξέλιξη του πάλαι ποτέ Summer Cup Athens!

Εφ’ εξής, ο ρηξικέλευθος διάδοχος του Κυπέλλου που αριθμεί πλέον 5 χρόνια ζωής , θα μονοπωλεί τέτοια εποχή το ενδιαφέρον των ομάδων της ελίτ, φέρνοντας την επανάσταση αναφορικά με τη συμμετοχή, τη διάρκεια και το έπαθλο, που εφεξής θα ξεπερνούν κάθε φαντασία!

 

Η ΝΕΟΦΥΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η διοργανώτρια αρχή, τους περασμένους μήνες, εκπόνησε ένα λεπτομερές πλάνο κατά το οποίο ο εν λόγω θεσμός θα απογειωνόταν, σχεδιάζοντας ένα μοναδικό “Format”, τόσο σε επίπεδα 6Χ6 όσο και 8Χ8, με σχεδόν τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, Golden, Silver και Bronze κατηγορία, αλλά και φυσικά έπαθλα-μαγνήτη, όλα εκ των οποίων, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη!

Κι αν το φετινό “μούδιασμα” (ένεκα Covid-19 και καραντίνας), λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας για την ευόδωση του Athens League, ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για τη “γέννηση” του Athens Cup!

Έναν εφάμιλλο θεσμό σε πρεστίζ, εν είδη κυπέλλου, με ξεχωριστή δομή, αλλά και μικρότερη διάρκεια, στον οποίο όμως, έχει πλέον θέση κάθε ομάδα του Athens League και όχι μόνο οι “λίγοι” και εκλεκτοί όπως τις προηγούμενες σεζόν μιας και ο αριθμός των συμμετοχών δεν ξεπέρασε ποτέ τις 32!

 

FORMAT ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ATHENS CUP 6X6

Πρόκειται για μια διοργάνωση μηνιαίας και πλέον διάρκειας με ημερομηνία εκκίνησης τη: Δευτέρα 7 Ιουνίου, και ημερομηνία ολοκλήρωσης: την Κυριακή 18 Ιουλίου όπου θα διεξαχθούν οι τρείς τελικοί το “Final Four”: Golden, Silver και Bronze κατηγορίας. Την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο 17 Ιουλίου), προβλέπεται να διεξαχθούν οι ημιτελικοί των αντίστοιχων κατηγοριών, ενώ το γήπεδο στο οποίο θα λάβουν χώρα όλοι οι αγώνες της τελικής φάσης είναι το Kifisia Soccer Club στην Κηφισιά.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες:

 • Οι “ανοικτές θέσεις” για τις ομάδες είναι συνολικά 64.
 • Οι τοποθεσίες διεξαγωγής είναι: η Κηφισιά (Kifisia Soccer Club), το Γουδή (Αθλητικό Κέντρο Γουδή) και το Ρέντη (Eleonas Football Club) .
 • Οι ημέρες διεξαγωγής αγώνων είναι οι εξής: Κηφισιά (Δευτέρα-Παρασκευή), Γουδή (Πέμπτη & Σάββατο), Ρέντη (Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή)
 • Όλοι οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι εξ αρχής: Τόσο στη φάση των ομίλων, όσο και στη φάση των νοκ-άουτ, ή οποία προκύπτει από τις διασταυρώσεις ομάδων βάση της κατάταξης και των βαθμολογιών. Προτάσεις για αλλαγές σε τοποθεσίες, ημέρες ή ώρες αγώνων δε γίνονται αποδεκτές.
 • Το σύνολο των αγώνων (μίνιμουμ-μάξιμουμ) που μπορεί να δώσει μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Final Four, είναι 4-7.
 • To Format διεξαγωγής θα έχει την εξής μορφή: Όλες οι ομάδες θα χωριστούν σε 16 ομίλους των 4 (τρεις αγώνες), και εν συνεχεία θα προκύψουν 4 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (Κηφισιά Α’, Κηφισιά Β’, Γουδή, Ρέντη) αποτελούμενες από συνολικά 16 ομάδες η κάθε μία.
 • Σε κάθε όμιλο, όλων των περιφερειακών ενοτήτων, οι 4 πρώτοι και οι 4 δεύτεροι θα προκριθούν στην προημιτελική φάση της Golden κατηγορίας.  Οι 4 τρίτοι θα προκριθούν στην ημιτελική φάση της Silver κατηγορίας, ενώ αντίστοιχα οι 4 τέταρτοι θα συνεχίσουν στην ημιτελική φάση της Bronze κατηγορίας.
 • Σημείωση: Στη νοκ-άουτ φάση δεν προβλέπεται κλήρωση! Τα ζευγαρώματα προκύπτουν σύμφωνα με τις ημέρες επιλογής και την κατάταξη των ομάδων στη βαθμολογία των ομίλων. Στην προημιτελική φάση του Golden Cup, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ισχυρών & ανίσχυρων.
 • Τέλος, οι 4 νικητές των περιφερειακών ενοτήτων, θα συμμετέχουν (όπως προαναφέρθηκε) σε διήμερο “Final Four” στις κατηγορίες των: Golden, Silver και Bronze Cup. Εκεί, τα ζευγάρια των φιναλίστ θα προκύψουν ύστερα από κλήρωση!
 • Για να έχει δικαίωμα παρουσίας κάποιος ποδοσφαιριστής σε τελικό περιφερειακής ενότητας και “Final Four” του θεσμού θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2 συμμετοχές στα παιχνίδια που προηγούνται του τελικού της περιφερειακής ενότητας του, η 1 συμμετοχή εκ’ των οποίων, θα πρέπει να καταγραφεί υποχρεωτικά στη φάση των ομίλων!
 • Κάθε ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα να συμμετέχει εάν επιθυμεί έως και σε 2 διαφορετικές ομάδες (μάξιμουμ), εάν κι εφόσον αυτές ΔΕΝ αγωνίζονται στον ίδιο όμιλο, ή αργότερα, ΔΕΝ αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία! Οι τερματοφύλακες έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται έως και σε 3 διαφορετικές ομάδες (μάξιμουμ), που όμως θα πρέπει να πληρούν τις παραπάνω διατάξεις, έτσι όπως ακριβώς ισχύουν και για τους ποδοσφαιριστές. Τερματοφύλακας θεωρείται αυτός, που αγωνίζεται μονάχα στη θέση “1”. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και ο τερματοφύλακας, λογαριάζεται ως ποδοσφαιριστής. 
 • Από την προημιτελική φάση (“8”)  κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται σε 2 ομάδες διαφορετικών κατηγοριών (Golden, Silver ή Bronze) ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων: ομάδα δεν επιτρέπεται να διαθέτει παραπάνω από 2 ποδοσφαιριστές κοινούς με άλλη ή άλλες ομάδες διαφορετικών κατηγοριών που έχουν λάβει μέρος στη διοργάνωση. Οι  τερματοφύλακες μπορούν να αγωνίζονται έως και σε 3 διαφορετικές ομάδες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του παραπάνω κανονισμού.
 • Τέλος, καμία ομάδα δεν έχει το δικαίωμα ακύρωσης ή αδυναμίας συμμετοχής σε προγραμματισμένο αγώνα. Στην 1η ήττα στα “χαρτιά”, για οποιονδήποτε λόγο (είτε λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, είτε λόγω χρονικής ασυνέπειας κλπ) οποιαδήποτε ομάδα αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τη διοργάνωση. Σε περίπτωση δε, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της, εναρμονίζεται με τον παρών κανονισμό (ήττα 0-3 Α.Α.) στα εναπομείναντα παιχνίδια της στη φάση των ομίλων και με αποκλεισμό (ήττα 0-3 Α.Α.) στη φάση των νοκ-άουτ.
 • Όλοι οι υπόλοιποι κανονισμοί, σε λειτουργικό, πειθαρχικό και διαιτητικό πλαίσιο εναρμονίζονται αυστηρά με εκείνους του Athens League 6×6.
 • Λόγω οδηγιών της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του Covid-19, ενδέχεται να τηρηθούν κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων.
 • Το έπαθλα των πρωταθλητών προβλέπονται πλουσιοπάροχα ωστόσο δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους, καθώς βασική επιδίωξη του Athens Cup 6X6 είναι το “ευ αγωνίζεσθαι” και η αγάπη για το Μίνι-Ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό!

FORMAT ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ATHENS CUP 8Χ8

Πρόκειται για μια διοργάνωση μηνιαίας και πλέον διάρκειας με ημερομηνία εκκίνησης τη: Δευτέρα 7 Ιουνίου, και ημερομηνία ολοκλήρωσης: την Τρίτη 20 Ιουλίου όπου θα διεξαχθούν τα “Final Four” σε Golden και Silver κατηγορία. Το γήπεδο στο οποίο θα λάβουν χώρα όλοι οι αγώνες της τελικής φάσης είναι το Eleonas Football Club στο Ρέντη.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες:

 • Οι “ανοικτές θέσεις” για τις ομάδες είναι συνολικά 20.
 • Η τοποθεσία διεξαγωγής είναι: Το Ρέντη (Eleonas Football Club) .
 • Οι ημέρες διεξαγωγής αγώνων είναι οι εξής: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή.
 • Όλοι οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι εξ αρχής: Τόσο στη φάση των ομίλων, όσο και στη φάση των νοκ-άουτ, ή οποία προκύπτει από τις διασταυρώσεις ομάδων βάση της κατάταξης και των βαθμολογιών. Προτάσεις για αλλαγές σε τοποθεσίες, ημέρες ή ώρες αγώνων δε γίνονται αποδεκτές.
 • Το σύνολο των αγώνων (μίνιμουμ-μάξιμουμ) που μπορεί να δώσει μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Final Four, είναι 4-6.
 • To Format διεξαγωγής για τις 20 ομάδες θα έχει την εξής μορφή: Όλες οι ομάδες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των(τέσσερις αγώνες κι ένα ρεπό).
 • Σε κάθε όμιλο, όλων των περιφερειακών ενοτήτων, οι 4 πρώτοι και οι 4 δεύτεροι θα προκριθούν στην προημιτελική φάση της Golden κατηγορίας, ενώ οι 4 τρίτοι και οι 4 τέταρτοι θα προκριθούν στην προημιτελική φάση της Silver κατηγορίας.
 • Σημείωση: Στη νοκ-άουτ φάση δεν προβλέπεται κλήρωση! Τα ζευγαρώματα προκύπτουν σύμφωνα με τις ημέρες επιλογής και την κατάταξη των ομάδων στη βαθμολογία των ομίλων. Το ίδιο ισχύει και για το “Final Four”. Στην προημιτελική φάση των Golden και Silver Cup υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ισχυρών & ανίσχυρων.
 • Για να έχει δικαίωμα παρουσίας κάποιος ποδοσφαιριστής στο “Final Four” του θεσμού θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3 συμμετοχές στα παιχνίδια που προηγούνται της τελικής φάσης.
 • Κάθε ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα να συμμετέχει εάν επιθυμεί έως και σε 2 διαφορετικές ομάδες (μάξιμουμ), εάν κι εφόσον αυτές ΔΕΝ αγωνίζονται στον ίδιο όμιλο, ή αργότερα, ΔΕΝ αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία! Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες.
 • Από την προημιτελική φάση (“8”)  κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται σε 2 ομάδες διαφορετικών κατηγοριών (Golden ή Silver) ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων: ομάδα δεν επιτρέπεται να διαθέτει παραπάνω από 2 ποδοσφαιριστές κοινούς με άλλη ή άλλες ομάδες διαφορετικής κατηγορίας που έχουν λάβει μέρος στη διοργάνωση.  Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες.
 • Τέλος, καμία ομάδα δεν έχει το δικαίωμα ακύρωσης ή αδυναμίας συμμετοχής σε προγραμματισμένο αγώνα. Στην 1η ήττα στα “χαρτιά”, για οποιονδήποτε λόγο (είτε λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, είτε λόγω χρονικής ασυνέπειας κλπ) οποιαδήποτε ομάδα αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τη διοργάνωση. Σε περίπτωση δε, που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της, εναρμονίζεται με τον παρών κανονισμό (ήττα 0-3 Α.Α.) στα εναπομείναντα παιχνίδια της στη φάση των ομίλων και με αποκλεισμό (ήττα 0-3 Α.Α.) στη φάση των νοκ-άουτ.
 • Όλοι οι υπόλοιποι κανονισμοί, σε λειτουργικό, πειθαρχικό και διαιτητικό πλαίσιο εναρμονίζονται αυστηρά με εκείνους του Athens League 8×8.
 • Λόγω οδηγιών της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του Covid-19, ενδέχεται να τηρηθούν κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων.
 • Το έπαθλα των πρωταθλητών προβλέπονται πλουσιοπάροχα ωστόσο δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους, καθώς βασική επιδίωξη του Athens Cup 8X8 είναι το “ευ αγωνίζεσθαι” και η αγάπη για το Μίνι-Ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό!

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ Η… ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ MAGUFANA!

Αναφορικά με τη “χρυσή βίβλο” του θεσμού του Athens Cup 6X6 (ως Summer Cup Athens), η Magufana φιγουράρει ως η απόλυτη θριαμβεύτρια, αριθμώντας 3 παρουσίες σε τελικούς, και 2 (σερί) κατακτήσεις!

Από φέτος, θα “ανοίξει” ο λογαριασμός και για το Athens Cup 8X8, ενώ παρακάτω σημειώνονται αναλυτικά οι προηγούμενοι τελικοί, οι πρωταθλητές, η κατηγορία και η τοποθεσία:

2017: AMIGOS FC – SAN PEDRO 12-4 (Game Park Papagou)

2018: WARRIORS FC – MAGUFANA 7-4 (Kifisia Soccer Club)

2019 GOLDEN: MAGUFANA – JUGOPIASTIKA 9-4 (Kifisia Soccer Club)

2019 SILVER: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ FC – ΒΑΡΩΝΟΙ FC 16-3 (Kifisia Soccer Club)

2020 GOLDEN: MAGUFANA – S.R.B. 4-2 (Kifisia Soccer Club)

2020 SILVER: ΑΤΤΑΛΟΣ FC – ΒΑΡΩΝΟΙ FC 12-5 (Kifisia Soccer Club)