Λόγω της πανδημίας του Κορονοϊου (COVID-19), σχεδόν τα πάντα στην Παγκόσμια αγορά έχουν αδρανήσει, και δυστυχώς, ακόμα και η ποδοσφαιρική “βιομηχανία” δεν έμεινε εκτός από το όλο χάος. Κορυφαία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα καθώς επίσης και διασυλλογικές διοργανώσεις (EURO 2020, Champions League, Europa League κλπ) έχουν μπει στην “κατάψυξη’ για το επόμενο διάστημα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο του Ελληνικού Μίνι-Ποδοσφαίρου και του κορυφαίου πρωταθλήματος της χώρας, Athens League 6Χ6 πιο συγκεκριμένα, με τους ιθύνοντες να εξετάζουν όλα τα σενάρια συνέχειας του κατά την επανέναρξη του.

Αυτό φυσικά θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό κι αναλόγως την περίοδο που θα επανέλθει η… κανονικότητα στην καθημερινότητα μας. Κοινώς όταν γίνει άρση των μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες. Κι αν σε πρώτο στάδιο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, επρόκειτο να έβαζαν “λουκέτο” μέχρι τη Δευτέρα 30/3, οι σκέψεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των Ευρωπαϊκών επιτροπών είναι, το επονομαζόμενο κι ως “lockdown”, να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Κι αυτό σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά κι ο ρυθμός των κρουσμάτων και των εκλιπόντων ελαττωθεί σημαντικά (όπως συνέβη πχ στην Κίνα). Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η κατάσταση γενικού συναγερμού, αυστηρών μέτρων και “καραντίνας” ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο και να… τραβήξει ακόμα και μέχρι το Καλοκαίρι!

Α) Με λίγα λόγια, το Athens League 6×6 στην καλύτερη των περιπτώσεων, και με βάση την παρούσα εικόνα θα εκκινήσει ξανά τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση, όλα θα επανέλθουν ακριβώς έτσι όπως προβλεπόταν εξ αρχής. Δηλαδή να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές που εκκρεμούσαν σε διάστημα 2 εβδομάδων, και από τα μέσα Μαΐου να προχωρήσει η νοκ-άουτ φάση. Φυσικά το Final Four Athens θα μετατεθεί για τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ενώ επί της ουσίας, τη… νύφη θα την πληρώσει το Summer Cup Athens, το οποίο είτε δε θα διεξαχθεί φέτος, είτε θα διεξαχθεί με “Format” 1-2 ημερών. Υπενθυμίζεται, πως αυτό είναι το πλέον ευοίωνο σενάριο.

Β) Στην περίπτωση που το πρωτάθλημα ξεκινήσει πάλι μεταξύ 15-20 Μαϊου, προβλέπεται επίσης να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές που εκκρεμούσαν σε διάστημα 2 εβδομάδων, και από τις αρχές Ιουνίου να προχωρήσει η νοκ-άουτ φάση, ή οποία όμως θα διεξαχθεί σε βραχύβια μορφή, κάτι που σημαίνει ότι λογικά, τα νοκ-άουτ παιχνίδια να είναι μονά, δίχως ρεβάνς ή αριθμό νικών (πχ 2 όπως ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή). Σε αυτή την περίπτωση το χρονοδιάγραμμα προβλέπει Final Four Athens στις αρχές του Ιουλίου. Για το Summer Cup Athens, ισχύει ότι ακριβώς και στην παραπάνω περίπτωση.

Γ) Ένα αρνητικό ενδεχόμενο, είναι τα μέτρα να διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Ιουνίου: Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι να επικυρωθούν οι βαθμολογίες ως έχουν (!) και να διεξαχθούν κατευθείαν τα Play Off με τις διασταυρώσεις που προκύπτουν από τον Μάρτιο, ανεξαρτήτως αγώνων που έχει δώσει η κάθε ομάδα.

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί στο Σερβικό πρωτάθλημα (Γιουγκοσλαβικό τότε) την περίοδο 1999, όταν και η Παρτιζάν Βελιγραδίου στέφθηκε πρωταθλήτρια 10 αγωνιστικές (!) πριν από το προβλεπόμενο φινάλε, λόγω εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα. Συνεπώς υπάρχει “δεδικασμένο”, το οποίο πολύ πιθανόν να αποτελέσει “οδηγό” ακόμα και για την ίδια τη Super League ή και μεγάλων Ευρωπαϊκών Πρωταθλήματων εάν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και η κατάσταση εξελιχθεί κατά αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, στο Athens League 6×6,  το σύστημα των Play Off  θα προβλέπει μονούς αγώνες, δίχως ρεβάνς ή αριθμό νικών. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει Final Four Athens στις αρχές του Ιουλίου!

Δ) Τέλος, υπάρχει και έσχατο -πλην απευκταίο- σενάριο, κατά το οποίο η κανονικότητα θα επιστρέψει στη χώρα μετά τις 15 Ιουνίου. Εάν λοιπόν συμβεί αυτό, υπάρχουν έντονες σκέψεις για απευθείας διεξαγωγή… μπαράζ και Final Four Athens! Πως; Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες βαθμολογίες Golden, Silver & Bronze League 6×6, διαλέγοντας τους 1ους και τους 2ους της βαθμολογίας, ανεξαρτήτως αγώνων που έχει δώσει η κάθε ομάδα. Και αυτό μόνο και μόνο για να διεξαχθεί έστω και υποτυπωδώς η τελική φάση και για να προκύψει νικητής.

Ειδάλλως, εάν δεν υπήρχε κύρος και αξιοπιστία στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Αθήνας, ή άλλη εκδοχή θα ήταν να μείνει ημιτελής για τη σεζόν 2019-20.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι ακόμα κι αν τα μέτρα κατά της πανδημίας κρατήσουν μέχρι και τέλη Ιουνίου, δηλαδή 3 μήνες μακριά από το σήμερα, η διοργανώτρια αρχή θα έδινε τη δική της μάχη ώστε να προκύψει με έναν από τους παραπάνω τρόπους πρωταθλητής, ακόμα κι αν ήδη υπάρχουν μεγάλες απώλειες σε πολλούς τομείς και αναπόφευκτα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και σε κάθε κομμάτι της διοργάνωσης!

Προς το παρών, συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας και Πολιτική Προστασία της χώρας.