Άπαντες μετρούν ήδη αντίστροφα για την εκκίνηση του Athens League 6Χ6 της νέας σεζόν (2021-22), το οποίο όμως, θα έχει 3 μεγάλες διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: Η μια έχει να κάνει με τη μειωμένη διάρκεια του πρωταθλήματος, η άλλη με τη μετατροπή της Bronze League σε «regular» κατηγορία (!), και η τελευταία με την επίσημη είσοδο των πρώτων… θυγατρικών ομάδων!

 

Κι αν σε κάποιους μπορεί αυτό να σημαίνει «αέρας επαναστατικών» αλλαγών στην κορυφαία διοργάνωση της χώρας, σύμφωνα με “πηγαδάκια” της διοργανώτριας αρχής οι μεταβολές αυτές είναι το «σήμερα» και το «αύριο» στον Παγκόσμιο χάρτη του Μίνι-Ποδοσφαίρου.

 

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 2 ΜΗΝΕΣ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Οι εποχές που το Athens League ξεκινούσε το Σεπτέμβριο και διαρκούσε μέχρι αρχές ή μέσα Ιουνίου (σχεδόν 9 μήνες) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Εφεξής, με το νέο “format” διπλής ανάπλασης πρωταθλήματος και κυπέλλου, ο χρόνος διεξαγωγής τους μοιράζεται περισσότερο, κι αυτό λόγω του άκρως επιτυχημένου Athens Cup που διεξήχθη τη περσινή σεζόν που ολοκληρώθηκε εδώ και μόλις μερικές εβδομάδες. Κατά αυτό τον τρόπο λοιπόν, η «καθαρή» διάρκεια του Athens League που εκκινεί τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο είναι 6 μήνες, ενώ αντίστοιχα του «αναγεννημένου» Athens Cup που εκκινεί τον Μάϊο και ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δυόμιση. Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη του Athens League 6X6 2021-22 έχει δρομολογηθεί για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ενώ η τελική φάση του “Final Four” για το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου, δίχως ακόμα να έχει αποφασιστεί όμως το γήπεδο που θα τη φιλοξενήσει.

ΑΝΑΒΑΒΘΜΙΖΕΤΑΙ Η BRONZE LEAGUE ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ Η «ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»

Πρόκειται ίσως για την πιο «επαναστατική» απόφαση της διοργανώτριας στο νέο Athens League: Μια απόφαση που για να παρθεί χρειάστηκαν πολυήμερες συζητήσεις επί συζητήσεων. Πρόκειται για μια «απόφαση-σταθμός» στα χρονικά του θεσμού η οποία ερμηνεύεται διττά.

Αφενός λοιπόν, προσδίδει εξτρά κύρος στη Bronze League, ενώ αφετέρου μετατρέπει τις κατηγορίες “Golden” και “Silver” σε «προνόμιο» για… λίγους και διαλεχτούς!

Με λίγα λόγια, εφεξής, το να αγωνίζεται κάποια ομάδα στις 2 κορυφαίες τη τάξει κατηγορίες της Αττικής θα αποτελεί παράσημο από μόνο του, την ίδια στιγμή που η Bronze League θα μετατραπεί στη «Regular» κατηγορία του θεσμού, την οποία για να αποφύγει κάποιος στη Β’ φάση όχι απλά θα πρέπει να προβεί σε μακροχρόνιες «θυσίες» ως προς το βωμό της δόξας και των επιβραβεύσεων, αλλά παράλληλα θα πρέπει να εκτοξεύσει την αγωνιστική απόδοση του στα ύψη! Κοινώς, για να προκριθεί κάποιος στην Golden League για παράδειγμα θα πρέπει πραγματικά να το αξίζει, μιας και ο όγκος των ομάδων που θα καταλήγουν εκεί, θα είναι ανάλογος του… 1 στους 4, ήτοι μάξιμουμ 6 σε κάθε περιφέρεια! Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να βρεθεί… κατά λάθος εκεί, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη Silver League, σε μια αντίστοιχη Β’ συστοιχία ομάδων, κάτω από τους πρώτους δηλαδή της Α’ φάσης.

Κατά αυτό τον τρόπο λοιπόν, ο ανταγωνισμός θα γιγαντωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις 2 κορυφαίες κατηγορίες της Αττικής, ενώ την ίδια ώρα, η Bronze League θα μετατραπεί στη… βασική κατηγορία του Athens League (!) και θα αποτελεί τον «κοινό τόπο» για την πλειοψηφία των ομάδων που αγωνίζονται, καθώς εκεί το αγωνιστικό επίπεδο θα είναι ισορροπημένο για όλες τις υπόλοιπες ομάδες που ευελπιστούν σε διάκριση. Άλλωστε οι  «εκπλήξεις» θα είναι για τα καλά μέσα στο πρόγραμμα.

Η αναδιάρθρωση του θεσμού από τη βάση της πυραμίδας προς την κορυφή (κι όχι το αντίστροφο) θεωρείται, ότι θα φέρει σπουδαία αποτελέσματα!

ΕΙΣΟΔΟΣ “Β’ ΟΜΑΔΩΝ” ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα των θυγατρικών (κι όχι αδελφικών) σωματείων, είχε τεθεί επί τάπητος εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο, ωστόσο λόγω συγκυριών (κυρίως ένεκα αδράνειας από τα μέτρα κατά του Covid-19 και τις διακοπές) δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη μέχρι φέτος. Παρόλα αυτά, από τη νέα σεζόν, αυτό που ήδη υφίσταται σε μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στο κλασσικό ποδόσφαιρο, θα μπορεί να συμβεί και στο Athens League! Ποιο είναι αυτό; Το να αγωνίζονται και με τη «βούλα» οι Β’ ομάδες των συλλόγων, που είτε διαθέτουν μεγάλα ρόστερ, είτε θέλουν να προβούν σε κάποιο εσωτερικό αγωνιστικό διαχωρισμό, κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε «ανεπίσημα», με γνώμονα τον μέχρι χθες κείμενο κανονισμό. Μια τέτοια προοπτική καλοβλέπουν τόσο ομάδες όπως: οι Γυπαετοί Αδαμών, οι Tifosi FC και η Αγιά Coφιά, όσο και η Magufana με την Attico Rovers, που άτυπα διατηρούσαν 2 σωματεία και που έχουν εκφράσει «ανοικτά’ την επιθυμία τους για διαχωρισμό των ομάδων τους, υπό κοινή πάντα σκέπη όμως. Από εδώ και στο εξής λοιπόν, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με Α’ και Β’ ομάδα, με όλους τους βασικούς όρους που αναγράφονται παρακάτω, όπως άλλωστε ορίζει ρητά το άρθρο 12 του κανονισμού, αλλά και οι παράγραφοι αυτού:

«12. Από τη σεζόν 2021-22 στο “κάδρο” των κανονισμών προστίθεται ο όρος “θυγατρική ομάδα” για συλλόγους που αποφασίζουν να συμμετάσχουν στο Athens League με Β’ ομάδα από δική τους επιλογή.

12.α Η Β’ ομάδα δηλώνεται εξ αρχής και αποτελεί “δορυφόρο” της Α’, και επ’ ουδενί κυρίαρχο σώμα στη διοργάνωση. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο στο κλασσικό ποδόσφαιρο, οι 2 ομάδες όχι απλά δεν πρόκειται να διασταυρωθούν σε καμία των περιπτώσεων στην Α’ φάση των ομίλων, αλλά παράλληλα η πορεία της Β’ ομάδας εξαρτάται άμεσα από την πορεία της Α’ ομάδας δίχως όμως την παραμικρή εμπλοκή. Αν λοιπόν η Α’ καταλάβει την πρόκριση της στο Golden League, η Β’ αυτόματα θα συνεχίσει στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Silver League εν προκειμένω) ανεξαρτήτως επιδόσεων της προς τα επάνω (καταλαμβάνοντας την κατάλληλη θέση και παραχωρώντας αντίστοιχα τις θέσεις της, κατόπιν αυτής, για την τελική διαμόρφωση της βαθμολογίας της Α’ φάσης) κ.ο.κ. Σε περίπτωση που η Β’ ομάδα του παραδείγματος τερματίσει χαμηλά και συνεχίσει σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο είτε στη Silver είτε στη Bronze League, τίποτα δεν επηρεάζει την υπόλοιπη βαθμολογία, ενώ τέλος στο σενάριο του παραπάνω παραδείγματος, της αγωνιστικής συνέχειας της Α’ ομάδας στην κατώτερη κατηγορία της Bronze, τότε αυτομάτως στη Β’ φάση οι 2 ομάδες συγχωνεύονται και πορεύονται ως μια ενιαία.

12.β Αυτή η ομάδα μπορεί να διαθέτει όσους κοινούς ποδοσφαιριστές επιθυμεί σε Α’ και Β’ φάση δίχως αυτή να προσμετριούνται στο γενικό κανονισμό 10, ωστόσο κατά τη νοκ-άουτ φάση και το “Final Four” θα πρέπει να εναρμονιστεί αντίστοιχα με το υπόλοιπο σκέλος του εν λόγω κανονισμού (σ.σ. 10) και να μη διαθέτει κανένα κοινό ποδοσφαιριστή στις 2 κατηγορίες. Ωστόσο, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες μη θυγατρικές ομάδες, έχει μια “ειδική επιλογή”: Αντί για “προσθήκη” ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί τουλάχιστον 3 φορές σε Α’ & Β’ φάση στην εν λόγω διοργάνωση (κανονισμός 7α), μπορεί να επιλέξει από κάποιον κοινό ποδοσφαιριστή σε Α’ και Β’ ομάδα, που υποχρεωτικά θα πληρεί και τις 7 συμμετοχές με τις 2 θυγατρικές.»

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μια διαφαινόμενη αλλαγή, που μας προϊδέασε ήδη από το απερχόμενο Athens Cup (Ιούνιος – Ιούλιος 2021), είναι η κατάργηση των μπαράζ αμέσως μετά τους τελικούς περιφέρειας, κι αυτό, διότι λόγω του πλήθους των ομάδων που συμμετέχουν, η Βόρεια Περιφέρεια είναι χωρισμένη σε Α’ και Β’ τομέα (οι άλλες 2 είναι η Ανατολική και η Νότια), κάτι που σημαίνει πως πρακτικά προκύπτουν 4 πρωταθλητές-διεκδικητές για το “Final Four” κι όχι 3 (εκτός από τη Bronze League διατηρεί 3 ομάδες πρωταθλήτριες λόγω της κατάργησης της από την Κεντρική). Ωστόσο αναφορικά με το επερχόμενο Athens League, η διοργανώτρια αρχή το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ουσιαστικά, πλέον θα υφίσταται ο όρος «Βορειοδυτική» περιφέρεια Α’ και Β’, κι αυτό διότι εκτός από την Κηφισιά, ορισμένα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις Αχαρνές, προς γεωγραφική διευκόλυνση των ομάδων αλλά και προγραμματισμού (ώρες, ημερομηνίες κλπ).

Επιπλέον, σχετικά με τη σύνθεση των ομίλων της Α’ φάσης, οι διοργανωτές θα δημιουργήσουν γκρουπ των 12 ομάδων, από τους οποίους την πρόκριση σε Golden και Silver θα εξασφαλίζουν οι 6: 3 στη Golden και ισάριθμοι στη Silver, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα καταλήγουν στη Bronze League. Την ίδια ώρα, που σε κάποια γκρουπ θα αποτελούνται από 6 ομάδες, οι οποίες θα μοιράζονται ισόποσα (2,2,2) για τις κατηγορίες. Το αξιοσημείωτο σε αυτό το σημείο είναι το Point System το οποίο έχει ως εξής: Στους ομίλους των 12 ομάδων οι 1οι, οι 2οι και οι 3οι που θα εξασφαλίζουν την πρόκριση στην επόμενη κατηγορία θα κερδίζουν ως «προίκα» για τη Β’ φάση: 3, 2 και 1 βαθμό αντίστοιχα (από των 10ο και κάτω θα προχωρούν με 0 βαθμούς οι υπόλοιποι διεκδικητές της Bronze League). Σχετικά με τους ομίλους των 6 ομάδων οι 1οι και 2οι που εξασφαλίζουν την πρόκριση στη Β’ φάση θα προικοδοτούνται με 3 και 2 βαθμό αντίστοιχα! Φυσικά, η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα για αλλαγές στις θέσεις πρόκρισης αλλά και το point system, ανακοινώνοντας τες, πριν από τη διεξαγωγή του Athens League, ανάλογα με τις όποιες πιθανές αλλαγές προκύψουν.

 

Τέλος, αναφορικά με τους υπόλοιπους κανονισμούς (που στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένουν ίδιοι) μπορείτε να ρίξετε μια αναλυτική ματιά ΕΔΩ (κάντε κλικ)!