Ο κύβος-ερρίφθη! Η οργανωτική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 20/5 και η ομόφωνη απόφαση των μελών ήταν: “ναι” στην ολοκλήρωση Athens League 6X6 για τη σεζόν 2019-20! Αποφασίστηκε: Τελική φάση – εξπρές (α λα Τσάμπιονς Λιγκ) με “Final 8” σε Golden & Silver League -για πρώτη φορά στα χρονικά-, ενώ τέλος, αναφορικά με την Bronze League θα διεξαχθεί απευθείας τελικός (!) ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο της βαθμολογίας.

Κι ενώ όλα τα σενάρια συνέχισης του κορυφαίου πρωταθλήματος της Αθήνας οδηγούσαν σε… αδιέξοδο,  η έσχατη διέξοδος αποφυγής της “παύλας”  διαδραματίστηκε χθες (Τετάρτη 20/5) στην τελική συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής του Athens League, η οποία παρόλο που αρχικά είχε ανακοινώσει την δυσκολία συνέχισης του Athens League 6×6,  εντούτοις κατέληξε στην “Σολομώντεια λύση”,  με μια ρεαλιστική φόρμουλα εφαρμογής!

Το “format” θα είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Athens League πλην όμως το απαραίτητο, ούτως ώστε οι  πρωτοπόρες ομάδες όλων των κατηγοριών να έχουν την ύστατη ευκαιρία τους να πρωταγωνιστήσουν, παρά την δυσβάσταχτη συγκυρία του Κορονοϊού η οποία επηρέασε αρνητικά εκτός από τον καθημερινότητα μας και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, όπως διευκρινίζεται από τους αξιωματούχους του θεσμού, στην έσχατη αυτή λύση που προέκυψε, δεν καθίσταται δυνατό να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες που τυπικά θα εξασφάλιζαν (ή είχαν εξασφαλίσει) τη συμμετοχή τους στα τελικά της εκάστοτε περιφέρειας, ωστόσο εφόσον -μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους και εκτιμήσεις της όλης κατάστασης- οι τελικές επιλογές ήταν 2: “Final 8” ή “παύλα”, η διοργανώτρια αρχή τάσσεται σύσσωμη υπέρ της δεύτερης!

Τι είναι το “FINAL 8”;

Κατ αρχάς, πρόκειται για λύση ανάγκης, που προκύπτει εκτάκτως λόγω Κορονοϊού, και η οποία θα αναδείξει πρωταθλητή διοργάνωσης για όλες τις κατηγορίες (Golden, Silver & Bronze League) σε ολόκληρη την Αθήνα. Κοινώς: Η διοργανώτρια αρχή παρακάμπτει -αναγκαστικά- τα στάδια των: εναπομείναντων παιχνιδιών της κανονικής διάρκειας, των Play Off όλων των περιφερειών και φυσικά τα μπαράζ των φιναλίστ τα οποία θα έπαιρναν συνολικά από 9-11 αγωνιστικές και ουσιαστικά “στήνει” μια τελική φάση, η οποία συμπίπτει ακριβώς με την ημερομηνία που προβλεπόταν αρχικά!

Πως θα προκύψουν οι ομάδες της τελικής φάσης;

Η διοργανώτρια αρχή, θα επιλέξει τις κορυφαίες ομάδες των Golden & Silver League με βάση την υπάρχουσα βαθμολογία σε κάθε κατηγορία, και θα τις ταξινομήσει με την παρακάτω ποσοτική αναλογία η οποία κι εναρμονίζεται πλήρως με τον αριθμό των ομάδων ανά περιφέρεια (εξαίρεση αποτελεί για ευνόητους λόγους η Bronze League):

ΚΗΦΙΣΙΑ: 1,2,3

ΤΑΥΡΟΣ: 1,2,3

ΠΑΠΑΓΟΥ: 1,2

Σε περίπτωση που κάποια από τις ομάδες της πρωτοπορίας αδυνατεί να αγωνιστεί στην τελική φάση του “Final 8” θα πρέπει να ενημερώσει εντός 48 ωρών τη διοργανώτρια αρχή ούτως ώστε να “παραχωρήσει” τη θέση της στην αμέσως επόμενη ομάδα της υπάρχουσας βαθμολογίας. Η επιλαχούσα ομάδα που ενδεχομένως προκύψει από τη διαδικασία αυτή, θα πρέπει επίσης να πληρεί όλα τα αγωνιστικά κριτήρια (επαρκείς συμμετοχές ποδοσφαιριστών κατά την κανονική διάρκεια, συμμόρφωση ως προς το χρονοδιάγραμμα της τελικής φάσης κλπ). Εάν κι εκείνη δηλώσει αδυναμία συμμετοχής, τότε δικαίωμα συμμετοχής έχει η αμέσως επόμενη ομάδα κ.ο.κ.

Διεξαγωγή: Που; Πως; Πότε;

Η διοργανώτρια αρχή, -καλώς εχόντων των πραγμάτων- σκοπεύει να ορίσει ως γήπεδο της τελικής φάσης του “FINAL 8” το “Game Park Παπάγου”, το οποίο θα μετατραπεί σε επίκεντρο του Μίνι-Ποδοσφαίρου για μερικά 24ωρα, αφού κορυφαίοι ποδοσφαιριστές θα προσφέρουν λίγη από την λάμψη τους εκεί. Εάν η άρση των μέτρων περί μη διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων ισχύσει έως την 1 Ιουνίου, τότε θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων η: Πέμπτη 11/6Κυριακή 14/6 . Μέσα σε αυτό το τετραήμερο θα διεξαχθεί με διαδικασία “εξπρές” όλη η τελική φάση με σύστημα νοκ-άουτ αγώνων. Εκείνο το διάστημα, κάθε μέρα, από τις 20:00 έως τις 24:00, θα πραγματώνονται αγώνες, με τον συνολικό σχεδιασμό να επιτάσσει τον ορισμό της προημιτελικής φάσης της Golden League την Πέμπτη. Τον αντίστοιχο ορισμό προημιτελικής φάσης στη Silver League την Παρασκευή, ενώ η ημιτελική φάση των 2 κατηγοριών θα διεξαχθεί το Σάββατο. Τέλος, την Κυριακή είναι προγραμματισμένοι οι τελικοί, συμπεριλαμβανομένης και της μονομαχίας της Bronze League.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η κλήρωση των “ζευγαριών” θα είναι “Random” (δίχως κλειδάριθμους από γκρουπ δυναμικότητας, περιφέρειας κλπ) και έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου (θα μεταδοθεί LIVE από το Gipedaki.gr).

Οι λίστες με τις συμμετοχές των ποδοσφαιριστών θα ισχύσουν κανονικά (μέχρι το σημείο που διεκόπη το πρωτάθλημα) ωστόσο η διοργανώτρια αρχή επιτρέπει σε κάθε ομάδα το δικαίωμα μιας (1) ανεξάρτητης ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ποδοσφαιριστή (εφόσον πάντα αυτή δεν παραβαίνει κάποιον άλλο παρακείμενο κανονισμό του Athens League) ο οποίος και θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι τις 31 Μαϊου.

Τέλος, η συμμετοχή σε ολόκληρη την τελική φάση για ΟΛΕΣ τις ΟΜΑΔΕΣ είναι ΔΩΡΕΑΝ!