1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΗΕNS LEAGUE 6X6 & 8X8

Α’ ΦΑΣΗ: Σε κάθε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ρέντη) θα σχηματιστούν 2 ή 3 όμιλοι που θα δημιουργηθούν με βάση των προτιμήσεων της ημέρας από τους αρχηγούς των ομάδων, οπού θα αγωνιστούν σε μονούς ή διπλούς αγώνες (αναλόγως τον αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο), 1 φορά την εβδομάδα από τη Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας των ομίλων της διοργάνωσης, προβιβάζονται αυτόματα στην νο.1 κατηγορία της Αθήνας, την GOLDEN LEAGUE 6X6. Οι ομάδες που θα τερματίσουν μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων συμμετέχουν στην SILVER LEAGUE 6X6, δηλαδή την 2η τη τάξει κατηγορία της Αθήνας, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν στην 3η τη τάξει κατηγορία ονόματι BRONZE LEAGUE 6X6. Το Χρονοδιάγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση (προκριματική φάση) και εν συνεχεία οι ομάδες να ξεκινήσουν να αγωνίζονται για την Β’ και κύρια φάση του πρωταθλήματος.

Β ΦΑΣΗ: Το κύριο μέρος του Πρωταθλήματος διεξάγεται για την υπόλοιπη σεζόν και ουσιαστικά οι νέοι όμιλοι που δημιουργούνται (GOLDEN LEAGUE, SILVER LEAGUE & BRONZE LEAGUE 6X6*) προβλέπουν επίσης όλες τις ομάδες να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονούς αγώνες ή διπλούς (αναλόγως των αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο), 1 φορά την εβδομάδα από τη Δευτέρα έως Παρασκευή. Στην τελική φάση προκρίνονται οι πρώτες 8 (ή 4 εφόσον μιλάμε για “κουτσουρεμένο” όμιλο) ομάδες των βαθμολογιών και διασταυρώνονται με την κατάλληλη σειρά στα νοκ-άουτ ανά περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ρέντη).

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (ΝΟΚ-ΑΟΥΤ): Όσο καλύτερη θέση τερματίσει κάποια ομάδα στο ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ φάσης (σε GOLDEN, SILVER & BRONZE LEAGUE 6X6) στην εκάστοτε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ρέντη), τόσο ευνοϊκότερη διασταύρωση θα έχει (1ος vs 8ος, 2ος vs 7ος κλπ) τόσο στους “8” όσο και στους “4”, αφού θα ακολουθηθεί το τυπικό σύστημα της πυραμίδας. Η ομάδα που θα προκριθεί θα είναι εκείνη που θα φτάσει πρώτη στις 2 νικες σε μια διαδικασία μάξιμουμ 3 αγώνων, δίχως να προβλέπεται η περίπτωση της ισοπαλίας σε κανένα από τα παιχνίδια και ανεξαρτήτως διαφοράς τερμάτων! Αυτό ισχύει σε προημιτελικούς και ημιτελικούς, αλλά όχι στον τελικό, ο οποίος θα κρίνει τον νικητή σε μονό αγώνα. Συνεπώς, για να φτάσει μια ομάδα τελικό περιφέρειας ενδέχεται να παίξει από 4 έως 6 παιχνίδια. Η παράταση θα αποτελείται από συνολικά 10′ (2 ημίχρονα από 5′), ενώ υπάρχει περίπτωση να κάνει την εμφάνιση της σε όλα τα παιχνίδια των play off μιας και όπως προαναφέρθηκε δεν προβλέπεται στο εν λόγω σύστημα η ισοπαλία. Η διαδικασία των πέναλτι (καθώς είναι πολύ πιθανό πολλά ματς να οδηγηθούν εκεί) προβλέπει όπως ορίζει ο κανονισμός: αρχικό σετ 3 εκτελέσεων (σ.σ. 5 εκτελέσεων για το 8Χ8), ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής ούτε εκεί, τότε θα οδηγούμαστε στον “ξαφνικό θάνατο” (ένας, ένας) από την 4η εκτέλεση μέχρι να υπάρξει ευστοχία από τη μια πλευρά και από την αντίπαλη αστοχία αντίστοιχα.

  • Σε περίπτωση που ομάδα δεν παρευρεθεί στον 1ο καθορισμένο αγώνα νοκ-άουτ, χάνει το παιχνίδι 0-3 Α.Α. Εάν δεν υπόκειται στην ποινή του άρθρου 1β (3ος συνολικά αγώνας Α.Α. ισοδυναμεί με οριστική αποβολή από το πρωτάθλημα), δηλαδή έχει χάσει μέχρι 1 παιχνίδι Α.Α. στην υπόλοιπη διάρκεια του πρωταθλήματος, τότε έχει δικαίωμα συμμετοχής στο 2ο αγώνα, με ότι αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό.  Εάν πρόκειται για τον 2ο καθορισμένο αγώνα νοκ-άουτ: Χάνει το παιχνίδι 0-3 Α.Α. και  αυτομάτως αποκλείεται εάν έχει γνωρίσει την ήττα και στον 1ο αγώνα. Εάν έχει κερδίσει το 1ο παιχνίδι τότε η σειρά οδηγείτε σε 3 ματς ως ορίζει ο κανονισμός και εάν η έκνομη ομάδα δεν υπόκειται στην ποινή του άρθρου 1β (οριστική αποβολή από το πρωτάθλημα). Εάν υπόκειται με την ποινή του 2ου αγώνα που προβλέπει και αφαίρεση βαθμών εκτός από ήττα 0-3 Α.Α. τότε η ποινή της αφαίρεσης βαθμών μεταφέρεται για την επόμενη σεζόν του Athens League 6×6. Εάν πρόκειται για το 3ο παιχνίδι της διαδικασίας ή τον τελικό, ισχύουν ακριβώς τα ίδια (3-0 Α.Α.) και εάν πρόκειται για τον 3ο συνολικά αγώνα Α.Α., τότε αυτόματα χάνει την θέση της στο Final Four. Στο Final Four ισχύουν ακριβώς τα ίδια με παραπάνω είτε σε ημιτελικό, είτε στον τελικό. 

ATHENS LEAGUE 6X6 FINAL FOUR: Οι τελικοί των τελικών διεξάγονται υπό μορφή “Final Four” μέσα σε ένα 2ήμερο (Σαββατοκύριακο) -στην έδρα που επιλέγει και γνωστοποιεί η διοργανώτρια αρχή μήνες πριν- η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των 3 πρωταθλητών των εκάστοτε περιοχών-περιφερειών (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Ρέντη) σε GOLDEN, SILVER και BRONZE LEAGUE 6X6 καθώς επίσης και του καλύτερου δευτεραθλητή περιφέρειας για τις παραπάνω κατηγορίες, ο οποίος θα προκύψει από την διαδικασία των “μπαράζ”, σε έναν όμιλό ανάμεσα στους 3 φιναλίστ της Αθήνας.

Την πρώτη ημέρα του FINAL FOUR (Σάββατο) θα πραγματοποιηθούν οι ημιτελικοί, ενώ την δεύτερη (Κυριακή) θα διεξαχθούν οι μεγάλοι τελικοί των 3 μεγαλύτερων κατηγοριών της Αθήνας.

2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1α. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, και οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όλες οι ομάδες αγωνίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων (παρουσιάζει αναλυτικά όλους τους αγώνες της κάθε φάσης ξεχωριστά και λεπτομερώς: ημερομηνία, ημέρα, ώρα, αντίπαλο κλπ), το οποίο θα αναρτάτε ηλεκτρονικά στη σελίδα του Gipedaki.gr, ενώ ανά πάσα στιγμή έχουν πρόσβαση οι εκάστοτε αρχηγοί-οργανωτές-πρόεδροι των ομάδων.

Αποδεκτές, μπορούν να γίνουν οι προτάσεις για ενδεχόμενη αλλαγή ημερομηνίας ή ώρας της εκάστοτε αναμέτρησης μέχρι και 48 ώρες μακριά από την σέντρα του αγώνα, κι εάν φυσικά υπάρχει λόγος μεγάλης σημασίας ή σημαντικότητας.Ύστερα από αυτό το χρονικό σημείο δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή.  Σε αυτήν την περίπτωση οι αναβληθέντες αγώνες θα διεξάγονται στο προσεχές διάστημα (εντός 15ημέρου, με πιθανότητα και το Σ/Κ) έπειτα από ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να επηρεάζεται επ’ ουδενί η κανονική ροή του προγράμματος. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα “αίτησης αναβολής” 1 φορά τον μήνα με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις.

1β. Όσον αφορά έκτακτες ακυρώσεις & αναβολές , εφόσον κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί εγκαίρως (24 ώρες και παραπάνω από τη σέντρα της αναμέτρησης) τότε ο κανονισμός θα εναρμονίζεται με τους αναβληθέντες αγώνες και το ματς θα μεταφέρεται το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή. Ομάδα που ενημερώνει τελεσίδικα εντός του 24ώρου της σέντρας ότι δεν θα κατέβει στο γήπεδο, θα χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά με σκορ 3-0, κι όλα αυτά εφόσον έχει ενημερώσει την διοργανώτρια αρχή. Κάτι παρόμοιο ισχύει φυσικά και σε περίπτωση που η ομάδα προβεί σε αντίστοιχη τελεσίδικη ενημέρωση (σ.σ. ότι δεν κατεβαίνει στο γήπεδο για οποιονδήποτε λόγο) μερικές ημέρες πριν, κι όλα αυτά εφόσον δεσμευτεί να καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο για τις εκάστοτε γηπεδικές εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση άρνησης, ως προς την τελευταία ενέργεια, τότε η ομάδα αποκλείεται απευθείας από την διοργάνωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύσουν και σε περίπτωση υποτροπής της, για 2η φορά, ωστόσο εκεί θα της επιβληθεί και η εξτρά ποινή των -3 βαθμών στον όμιλο της στο πρωτάθλημα. Στην 3η φορά επανάληψης της ίδιας κατάστασης θα αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το πρωτάθλημα όπως επίσης, θα χάνει και την προτεραιότητα συμμετοχής της για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς η κάθε ομάδα έχει μάξιμουμ δυνατότητα μέχρι 2 ήττες Α.Α. σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Όλα τα παραπάνω με εξαίρεση την περίπτωση που πρόκειται για αγώνα της τελευταίας της αγωνιστικής (προγραμματισμένης ή εξ’ αναβολής), Α’ ή Β’ γύρου διότι κάτι τέτοιο θεωρείτε αυτομάτως είτε ύποπτο για διαμόρφωση τελικής βαθμολογίας, είτε ανήθικος επηρεασμός προς την ίδια ή τρίτους, είτε απαξίωση της διοργάνωσης! Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η ομάδα αποβάλλεται οριστικά από το πρωτάθλημα επίσης. Εξαιρείτε μόνο η περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη για καμία από τις παραπάνω 3 περιπτώσεις, κάτι το οποίο μπορεί μονάχα το επιτελείο της διοργανώτριας αρχής να κρίνει. Τότε λοιπόν,  η τιμωρία θα εναρμονιστεί με τις παραπάνω αρχικές περιπτώσεις των ακυρώσεων (αριθμητικά).

1γ. Ομάδα που δεν θα κατέβει σε αγώνα χωρίς να έχει ειδοποιήσει την διοργάνωση θα αποβάλλεται αυτόματα ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το πρωτάθλημα.

Λόγω συμφωνιών με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολών της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο, μια ομάδα μπορεί να προαναγγείλει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ότι αδυνατεί να αγωνιστεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να ληφθεί υπ’όψιν από την οργανωτική επιτροπή.

2. Στο τέλος του πρωταθλήματος θα γίνουν βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της GOLDEN LEAGUE, SILVER LEAGUE & BRONZE LEAGUE. Επίσης θα βραβευτεί η ομάδα “Fair Play” (η οποία θα προκύψει ύστερα από Μίνι-Τουρνουά πρόσκληση από την διοργανώτρια αρχή), ο πρώτος σκόρερ, ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP που αναδεικνύεται με βάση των point system της βαθμολογίας από τα Φ/Α) και ο κορυφαίος γκολκίπερ ολόκληρης της διοργάνωσης συνολικά (MVP που αναδεικνύεται με βάση των point system της βαθμολογίας από τα Φ/Α) .

3. Επιτρέπονται παπούτσια με σχάρα και με μικρές τάπες (τύπου TURF). Απαγορεύονται τάπες σιδερένιες και μεγάλες.

4. H μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης θα είναι 5άρα.

5. Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να φορούν σε κάθε αγώνα ποδοσφαιρικές εμφανίσεις και να αγωνίζονται πάντα μ’ αυτές, η ακόμα να διαθέτουν και μια 2η εμφάνιση (εκτός έδρας) την οποία θα φορούν για να αποφεύγουν μπερδέματα με αντίπαλες ομάδες.

6. Αίτηση συμμετοχής μιας ομάδας θα γίνεται τηλεφωνικά. Για να ισχύσει η δήλωση αυτή θα πρέπει μέσα σε διάστημα 7 ημερών να δοθεί ένα ραντεβού στα γήπεδα ή σε κάποιο άλλο σημείο, στο οποίο θα υπογράφει το έγγραφο συμμετοχής και θα κατατεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις συμμετοχής από τους εκάστοτε επικεφαλής των ομάδων. Εκεί, θα επιλέγονται τελεσίδικα οι επιθυμητές ώρες που θα αγωνίζεται η ομάδα καθώς επίσης και να λυθεί κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρόγραμμα και τους κανονισμούς.

7α. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει όσους ποδοσφαιριστές επιθυμεί. Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης ποδοσφαιριστών μέσα στη σεζόν, καθώς αρκεί μια απλή ονομαστική αναφορά στο φύλλο αγώνος της γραμματείας, ωστόσο δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των Play- Off έχουν ΜΟΝΟ οι ποδοσφαιριστές που κατά την περίοδο της κανονικής διάρκειας (Α’ & Β’ φάση) συμπλήρωσαν το μίνιμουμ των 7 συμμετοχών (σ.σ. 5 συμμετοχών για το 8Χ8) με τη φανέλα της εν λόγω ομάδας (ή σε ειδικές περιπτώσεις να έχουν αγωνιστεί στο 1/3 των συνολικών αγώνων που έχει δώσει η ομάδα τους)! Εξαίρεση αποτελεί μονάχα ένας ποδοσφαιριστής της εκάστοτε ομάδας, ο οποίος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Play Off, αρκεί να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον 3 φορές σε Α’ & Β’ φάση. Αυτός ο ποδοσφαιριστής θα αποτελεί ουσιαστικά αυτόν που άλλες χρονιές αποκαλούταν “προσθήκη”.

Σε ολόκληρο τον παραπάνω κανονισμό δεν εξαιρούνται οι τερματοφύλακες παρά μονάχα σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, πάντα με υπόδειξη του απαραίτητου εγγράφου, δύναται η διοργανώτρια αρχή να επιστρέψει τη συμμετοχή σε άλλον τερματοφύλακα κατ’ εξαίρεση)!

Η συμμετοχή ανά αγώνα προσμετράτε ανεξαρτήτως εάν ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής είναι βασικός ή αλλαγή, εάν αγωνιστεί για 50′ , 1′ ή ακόμα και καθόλου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει φυσική παρουσία στο γήπεδο (και όχι απλά στον περιβάλλοντα χώρο) και να φοράει την εμφάνιση της ομάδας του καθώς επίσης και αθλητικά παπούτσια.

Υπενθυμίζεται πως η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική πριν από τα παιχνίδια ούτως ώστε η γραμματεία να προχωρήσει στην απαραίτητη ταυτοποίηση.

7β. Η αποστολή της ομάδας ανά αγώνα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 4 (σ.σ. 5 για το 8Χ8) ή να ξεπερνάει τα 12 άτομα (σ.σ. 14 άτομα για το 8Χ8). Δηλαδή κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει από 4 μέχρι 12 (σ.σ. 5 μέχρι 14 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές στο Φύλλο Αγώνος τους οποίους έχει τη δυνατότητα και να χρησιμοποιήσει. Εάν η αποστολή αποτελείτε από λιγότερους των 4 παικτών (σ.σ. 5 παικτών για το 8Χ8) τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται αυτόματα στην αντίπαλη ομάδα (0-3 Α.Α.) και υπάγεται στο άρθρο 1β, το οποίο υφίσταται αθροιστικά πλέον για 2η και 3η αντίστοιχα). Εάν η αποστολή αποτελείται από 13 (σ.σ. 15 για το 8Χ8) και παραπάνω ποδοσφαιριστές, τότε ο αρχηγός και οι επικεφαλής της ομάδας υποχρεούνται να αφήσουν κάποιους από τους ποδοσφαιριστές τους εκτός αποστολής, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της αναμέτρησης.

. Σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία, πριν από το παιχνίδι, ο ποδοσφαιριστής και ο αρχηγός της ομάδας θα αποβάλλονται, ενώ σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία που διαπιστωθεί μετά την λήξη της αναμέτρησης η ομάδα θα χάνει το ματς στα χαρτιά ενώ ο παραβάτης παίκτης θα τιμωρείτε με αποβολή!

8. Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας μεταξύ ομάδων, υπολογίζονται με αυστηρή σειρά τα εξής: Α. Νικητής στο μεταξύ τους παιχνίδι. Β. Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια. Γ. Καλύτερη διαφορά τερμάτων (μεταξύ αυτών που έχει πετύχει και αυτών που έχει δεχθεί ως συντελεστής), Δ. Καλύτερη επίθεση (τέρματα που έχει πετύχει), Ε. Γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας ισχύουν οι επίσημοι κανόνες που εφαρμόζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα της ΕΠΟ.

9. Όλοι οι αγώνες θα επιτηρούνται από διαιτητή (που θα κρατάει και το χρονόμετρο) και γραμματεία. Επιπλέον, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε απέναντι στον διαιτητή είτε στη γραμματεία, είτε απέναντι σε άλλους παίκτες, είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και από την οργανωτική επιτροπή (π.χ. τιμωρία ποδοσφαιριστή, μηδενισμός ομάδας, αφαίρεση βαθμών από ομάδα ή ακόμα και αποβολή ομάδας από το πρωτάθλημα).

10. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής επιθυμεί να αγωνίζεται σε παραπάνω από 1 ομάδα, μαξιμούμ 3, (σ.σ. μάξιμουμ 2 για το 8Χ8), τότε θα πρέπει οπωσδήποτε οι εν λόγω ομάδες να είναι διαφορετικών κατηγοριών (σε περίπτωση κοινής περιφέρειας στη Β’ φάση) και να μην είναι δυνατό να διασταυρωθούν (ομάδες ίδιου γκρουπ σε κοινή περιφέρεια στην Α΄φάση). Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται σε τουλάχιστον 2 ομάδες διαφορετικών περιφερειών που προκριθούν στο Final Four, τότε είναι υποχρεωμένος να διαλέξει τη 1 από τις 2 μερικές ημέρες πριν από την τελική φάση. Επίσης, δεν μπορούν να αγωνιστούν επ’ ουδενί παραπάνω από 3 ποδοσφαιριστές μιας κατηγορίας σε ομάδα διαφορετικής κατηγορίας, όπως επίσης και ομάδα μιας κατηγορίας να διαθέτει παραπάνω από 3 ποδοσφαιριστές άλλων κατηγοριών στο Final Four.

11. Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να παρευρίσκεται στο γήπεδο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο “καθυστερήσεων”, εάν κι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες (ωράρια εργαζόμενων εγκαταστάσεων, επόμενοι αγώνες κλπ) είναι 30 λεπτά μετά από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν συμπληρώνει 6 ποδοσφαιριστές (σ.σ. 8 ποδοσφαιριστές στο 8Χ8) λόγω καθυστέρησης έως και 10 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος από τη διοργανώτρια αρχή να κηρύξει την έναρξη του ματς. Σε περίπτωση που ομάδα δεν δεχτεί να αγωνιστεί με λιγότερο ποδοσφαιριστή-ποδοσφαιριστές (εκτός αν στον αγωνιστικό χώρο παρευρίσκονται 3 η λιγότεροι -4 η λιγότεροι στο 8Χ8- όπου σημαίνει ότι ο διαιτητής θα περιμένει εντός των επόμενων λεπτών για τον επιπλέον ποδοσφαιριστή), ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κλείσει το φύλλο αγώνος με 0-3 Α.Α. κατά της οριστικά εφόσον παρέλθουν, δίχως καν να χρειαστεί ένσταση από την αντίπαλη ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο διαιτητής οφείλει να κλείσει το φύλλο αγώνος κατά της υπαίτιας ομάδας της καθυστέρησης εφόσον παρέλθει το μισάωρο και δεν “συγκεντρώνει” αποστολή να αγωνιστεί ή αρνείται να αγωνιστεί είτε με 4 είτε με 5 ποδοσφαιριστές (είτε με 5 είτε με 6 είτε με 7 ποδοσφαιριστές στο 8Χ8). Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια.

12. Σε περίπτωση που κάποια αναμέτρηση ξεκινήσει 20′ μετά από τον αρχικό προγραμματισμό έναρξης της, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας μεταξύ των δύο ομάδων, αυτόματα ο συνολικός χρόνος της αναμέτρησης μειώνεται από 50′ σε 40′ και μάλιστα δίχως ημίχρονο, αλλά ενιαία.

3. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αναφορικά με την τιμωρία παικτών & ομάδων τα πράγματα έχουν ως εξής:

Α. Οι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελεσίδικες. Αν ο διαιτητής είναι κατ επίφαση «μεροληπτικός» , τότε η οργανωτική επιτροπή, και μόνον αυτή, έχει την αρμοδιότητα να διευθετήσει το θέμα.

Β. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος προστατεύονται από τη διοργανώτρια αρχή. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς το μέρος τους, θα είναι δυνατό να επιφέρει κάποια ποινή για την υπαίτια ομάδα.

Γ. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει ως και δύο άτομα (που δεν είναι παίκτες) στον πάγκο, μόνο στην περίπτωση που αυτά έχουν κάποιο ρόλο στη λειτουργία της ομάδος και δεν είναι απλοί υποστηρικτές της. Οι υπόλοιποι υποχρεούνται να βρίσκονται είτε στον περιβάλλοντα χώρο είτε στις κερκίδες.

Δ. Η διοργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει (είτε με ποινή αποκλεισμού κάποιων αγωνιστικών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα) κάποιον παίχτη -ακόμα κι αν αυτός δεν έχει τιμωρηθεί από τον διαιτητή- σε περίπτωση που αυτός είναι υπαίτιος επεισοδίων, σκληρού παιχνιδιού η ακόμα και εξύβρισης προς αξιωματούχο αγώνα (διαιτητή, γραμματεία, διοργανωτή κλπ) ή ακόμα και απευθυνόμενος σε άλλον ποδοσφαιριστή (συμπαίκτη ή αντίπαλο).

Ε. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει και κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίχτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια και εντάσεις.

ΣΤ. Τέλος όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων είναι υποχρεωτικό να διευθετούνται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Δεν νοείται για κανένα λόγο μη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εκάστοτε ομάδας για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις επί τόπου. Σε περίπτωση μη καταβολής του αντιτίμου πριν από την έναρξη του αγώνα, γραμματεία και διαιτητής δεν νοείται να εκκινήσουν τον αγώνα. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια. Σε περίπτωση που αμφότερες η 2 ομάδες αρνηθούν από κοινού, πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι, τότε η διοργανώτρια αρχή τους επιβάλει αυτόματα ποινή αποκλεισμού από τη διοργάνωση.

Ζ. Για οποιαδήποτε μορφή παράβασης των κανόνων των όρων συμμετοχής υπάρχει δικαίωμα ένστασης από την αντίπαλη ομάδα ή από τον διαιτητή. Ένσταση έχει δικαίωμα να καταθέσει μία ομάδα ή ο διαιτητής μέχρι την έναρξη του αγώνα ενώ μετά από αυτόν απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς θεωρείται κατάχρηση δικαιώματος αφού μετά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του αγώνα η άσκηση του δικαιώματος ένστασης φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για ακύρωση του αποτελέσματος ενώ θα μπορούσε η ομάδα να έχει ασκήσει την ένσταση από πριν αφήνοντας την Οργανωτική Επιτροπή να αποφασίσει. Ένσταση ασκείται στο φύλλο αγώνος πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Στον ανωτέρω κανόνα υπάρχουν 2 εξαιρέσεις:

1. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση κατά την διάρκεια του αγώνα είναι για περιπτώσεις διαφωνίας με ακραίες αποφάσεις του διαιτητή και μόνο σε σχετική περίπτωση αποχώρησης της ομάδας. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιες περιπτώσεις για να μη γίνεται κατάχρηση και αυτού του δικαιώματος και μπορεί κατ’ ελεύθερη βούληση να κατοχυρώσει το παιχνίδι υπέρ οποιασδήποτε από τις 2 ομάδες ή να λάβει άλλη σχετική απόφαση. Για το λόγο αυτό, κάθε ομάδα που αποφασίζει να αποχωρήσει από τον αγώνα πρέπει να είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό και να έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της. Ωστόσο η ομάδα δεν έχει δικαίωμα ένστασης επ’ ουδενί σε περίπτωση συνέχισης του αγώνα μετά τη λήξη του αγώνα σε περίπτωση ήττας καθώς και πάλι θεωρείται κατάχρηση.

2. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση μετά τη λήξη του αγώνα είναι για περίπτωση συμμετοχής μη “έγκυρου” παίχτη της αντιπάλου. Τέτοιο δικαίωμα υφίσταται μόνο για 24 ώρες από τη στιγμή της αποκάλυψης συμμετοχής του εν λόγω ποδοσφαιριστή και σε κάθε περίπτωση εντός τριών 24ωρων (72 ώρες) μετά τη λήξη του αγώνα. Σε περίπτωση τέτοιας ένστασης η διοργάνωση έχει την δυνατότητα τιμωρίας της ομάδας ή του παίχτη ή και των δύο ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά.

Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή κυρώσεων, ενστάσεων και τιμωριών του ATHENS LEAGUE 6X6 & 8χ8 και μέσα σε 3 μέρες αποφασίζει.

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

1. Εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα): Η απευθείας εκτέλεση μετράει για γκολ.

2. Ο χρόνος των δυο ημιχρόνων του παιχνιδιού είναι συνολικά 50 λεπτά (2 ημίχρονα Χ 25 λεπτά μεικτά), ενώ μεσολαβεί ημίχρονο 5λεπτής διάρκειας.

3. Το άουτ (ελεύθερο λάκτισμα) παίζεται με το χέρι ή βολέ εντός περιοχής μόνο από τον τερματοφύλακα (σ.σ. από κάτω με σταματημένη μπάλα εντός περιοχής είτε από τον τερματοφύλακα είτε από άλλον ποδοσφαιριστή ως ελεύθερο στο 8Χ8). Γκολ απευθείας από επαναφορά άουτ προς την εστία σου δεν μετράει (κόρνερ αντί για αυτογκόλ) καθώς επίσης και γκολ απευθείας ως προς την αντίπαλη εστία (σ.σ. μετάρει κανονικά στο 8Χ8) και η μπάλα παίζεται ως άουτ από την αντίπαλη ομάδα. Λόγω αλλαγής κανονισμών, συμπαίκτης, έχει τη δυνατότητα να λάβει τη μπάλα εντός περιοχής και να παίξει.

4. Τα πλάγια λακτίσματα εκτελούνται με το πόδι. Γκολ δεν μετράει απευθείας, παρά μόνο από κόντρα σε σώμα συμπαίκτη ή αντιπάλου ακόμα και τερματοφύλακα. Στο κόρνερ μετράει γκολ και με απευθείας εκτέλεση.

5. Ο μάξιμουμ χρόνος σε όλα τα λακτίσματα είναι 5 δεύτερα (άουτ, φάουλ ,κόρνερ, πλάγιο) εκτός από το πέναλτι και τη σέντρα.

6. Όταν η μπάλα βρει την οροφή (δίχτυ) του γηπέδου είναι πλάγιο-άουτ  από το ανάλογο σημείο.

7. Το παιχνίδι παίζεται με χρόνο που είναι σε κάθε περίπτωση στην κρίση του διαιτητή (για επιπλέον καθυστερήσεις κλπ) κι όχι με «τελευταία φάση/κατοχή» κι άλλες παρόμοιες πρακτικές.

8. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια υπάρχει εξτρά χρόνος 10λεπτής παράτασης (από 2 ημίχρονα 5λεπτής διάρκειας), ενώ σε περίπτωση που ούτε εκεί προκύψει νικητής, τότε ακολουθούν από 3 πέναλτι (σ.σ. από 5 πέναλτι στο 8Χ8) για την κάθε ομάδα. Αν και εκεί υπάρξει ισοπαλία και όχι νικητής, τότε τα πέναλτι συνεχίζονται με εκτελέσεις εκατέρωθεν (1-1) από την κάθε ομάδα, μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.

9. Παίχτης που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη λόγω βιαιοπραγίας, εξύβρισης, σκληρού μαρκαρίσματός κλπ δεν ξαναπαίζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε περίπτωση που αντικρίσει 2 κίτρινες κάρτες στο ίδιο παιχνίδι. Η ομάδα που θα έχει αποβολή πρέπει να παίξει για 2 λεπτά με παίχτη λιγότερο εκτός και αν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεχτεί κάποιο γκολ οπότε θα αντικαταστήσει άμεσα τον τιμωρημένο ποδοσφαιριστή με κάποιον άλλον. Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης που αποβλήθηκε δεν μπορεί να ξαναπαίξει ακόμα κι αν χρειαστεί η ομάδα να αγωνιστεί με 1 η 2 (σ.σ. ή 3 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές λιγότερους. Σε περίπτωση που αποβληθούν 3 (σ.σ. 4 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας, και μόνο εάν δεν διαθέτει πάνω από 4 ποδοσφαιριστές (σ.σ. 5 ποδοσφαιριστές για το 8Χ8), η αναμέτρηση κατακυρώνεται με 3-0 υπέρ της αντιπάλου ομάδας εκτός αν το σκορ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, οπότε και σημειώνεται αυτό ως τελικό σκορ. Εάν υπάρξει ταυτόχρονη αποβολή 3 ποδοσφαιριστών (σ.σ. 4 ποδοσφαιριστών στο 8Χ8) εντός αγωνιστικού χώρου για μια ομάδα τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας όπως αναφέρει η ανώτερη παράγραφος, ενώ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αντίστοιχο και στις 2 ομάδες ο αγώνας διακόπτεται και η διοργανώτρια αρχή οφείλει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται.  Σε κάθε περίπτωση εάν κι εφόσον ο αγώνας συνεχιστεί κάποια στιγμή, οι τιμωρημένοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

10. Απαγορεύονται τα τάκλιν (άμεσο φάουλ για τον αντίπαλο) από όλους τους ποδοσφαιριστές εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή του. Τα sliding (τάκλιν-προβολή στο χώρο. τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή) επιτρέπονται από όλους.

11. Όλα τα φάουλ στο Μίνι-Ποδόσφαιρο είναι άμεσα, εκτός από το γύρισμα συμπαίκτη προς τον τερματοφύλακα, όταν εκείνος πιάνει τη μπάλα με το χέρι. Τα υπόλοιπα έμμεσα φάουλ (επικίνδυνο παίξιμο κλπ) είναι στην κρίση του διαιτητή.

12. Οι αλλαγές μεταξύ των ποδοσφαιριστών της κάθε ομάδας μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα σε περίπτωση κατοχής της κατά τη διάρκεια επαναφοράς κι όχι ροής αγώνα (εκτός εάν επιτρέψει κάτι διαφορετικό ο διαιτητής) και πάντα από την πλάγια γραμμή προς την πλευρά των πάγκων, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 5 δευτερολέπτων!

13. Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν εκατέρωθεν για τις 2 ομάδες μόνο σε περίπτωση γενικής διακοπής, κι εφόσον ο διαιτητής έχει σταματήσει εκείνος το παιχνίδι (λόγω ταιμ-άουτ, τραυματισμού, cooling break, διακοπή κατά την κρίση του κλπ)

14. Κάθε ομάδα δικαιούται μέχρι 1 ταίμ-άουτ σε κάθε ημίχρονο, διάρκειας 1 λεπτού.

15. Σε περίπτωση που η μπάλα περάσει από τη γραμμή της εστίας ύστερα από πλάγια επαναφορά ο διαιτητής ορίζει ως ελεύθερο (άουτ) από την τελική γραμμή τη φάση, εφόσον το γύρισμα πραγματοποιηθεί από αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Στην ίδια περίπτωση εφόσον πραγματοποιηθεί από συμπαίκτη, τότε ο διαιτητής ορίζει τη φάση ως κόρνερ. Κοινώς, από πλάγια επαναφορά δεν μετράει ΠΟΤΕ το γκολ, και ακόμα και η τελική γραμμή στην έκταση της εστίας θεωρείτε ως όριο το οποίο καθορίζει την κατοχή της μίας ή της άλλης ομάδας.

16. Για όλους τους υπόλοιπους κανονισμούς ισχύει ότι αναγράφεται στους διεθνείς κανονισμούς διαιτησίας για το Μίνι ποδόσφαιρο.

 

Η διοργανώτρια αρχή, διατηρεί το δικαίωμα να: μεταβάλει, συμπληρώσει, ακυρώσειπαραλλάξει οποιονδήποτε επίσημο κανονισμό, ανά πάσα ώρα και στιγμή εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να εναρμονίζονται με ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω επίσημους κανονισμούς.