ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΣΤΑΚΗΣ: ΤΑ ΠΛΑΝΑ & ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ “ΣΚΙΑ” ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ!

Ο Γιώργος Μπαστάκης, παραχωρεί την πρώτη μεγάλη αποκλειστική του συνέντευξη ως προπονητής της Ελληνικής Ομάδας, στο Gipedaki.gr, εν μέσω… Κορονοϊού, και αποκαλύπτει τα σχέδια του: αναφορικά με την “γαλανόλευκη”, τους στόχους της, καθώς επίσης και τις… αρετές που θα πρέπει να διαπνέουν τους ποδοσφαιριστές που φορούν το εθνόσημο στο στήθος!


Ο Ρεθυμνιώτης “καπετάνιος”, που από τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε ως επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας της “γαλανόλευκής”, αναφέρεται επίσης: στο φαινόμενο της πανδημίας και πως αυτό επηρεάζει το Μίνι-Ποδόσφαιρο, ενώ δεν παραλείπει να μνημονεύσει τον Κώστα Κατσουράνη και το νέο τεχνικό τιμ!

Διαβάστε αναλυτικά την απολαυστική συνέντευξη του:


Εδώ και 2 μήνες, βρισκόμαστε στη σκιά του Κορονοϊού και της καραντίνας. Πως το βιώνεις όλο αυτό;


“Αναφορικά με όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα κρατήσω μόνο το θετικό κομμάτι της όλης ιστορίας. Αυτό έχει να κάνει με τη δυνατότητα που παρέχει σε όλους μας να μιλήσουμε λίγο στον εαυτό μας, να αγκαλιάσουμε λίγο παραπάνω τους ανθρώπους που αγαπάμε και στο τέλος να νιώσουμε υπερήφανοι ως Έλληνες, που για ακόμα μια φορά στα δύσκολα ξεπεράσαμε τον εαυτό μας βρίσκοντας τρόπο να τα καταφέρουμε και να βγούμε καλύτεροι!”


Πως επηρεάζει το Μίνι-Ποδόσφαιρο το φαινόμενο αυτό;


“Όπως είναι λογικό, ο αθλητισμός και το Μίνι-Ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα όλη αυτή την κατάσταση: Στα πλαίσια αυτά, φυσικά επηρεάζεται τόσο η Ελληνική ομάδα όσο και το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως μια μικρή αναβολή (σ.σ. υπάρχουν σκέψεις για αναβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διεξαγωγή του τον Απρίλιο του 2021, αντί για τον Οκτώβριο του 2020) θεωρώ ότι θα μας επιτρέψει, αφού ξεπεράσουμε τη δυσκολία, να προετοιμαστούμε καλύτερα, έχοντας μια ομάδα ανθρώπων που κάθε χρόνο και ειδικά φέτος φρόντισε να μην μας λείπει τίποτα. Η αγάπη για το Μίνι-Ποδόσφαιρο πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχει χρόνος για να γυρίσεις λίγο πίσω και να θυμηθείς όσα έζησες και παράλληλα να ανυπομονείς για να έρθουν οι επόμενες στιγμές!”


Ήσουν στον πάγκο της Ελλάδας ως Β΄προπονητής στη μεγάλη πορεία της ως προς την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρεθύμνου. Πλέον όμως είσαι εσύ ο “καπετάνιος” που κρατάει το πηδάλιο: Τι αλλαγές μπορούμε να περιμένουμε;


“Η 3η θέση αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας γεμάτης με όνειρα όλων των παιδιών που πέρασαν ως παίκτες τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια, στις πρώτες διεθνείς διοργανώσεις, ο Αποστόλης Γκαϊφύλλιας. Συνέχισε ο Ανδρέας Ντρένοβα και οι στιγμές τα έφεραν έτσι ώστε φέτος να είμαστε εμείς οι τυχεροί που ζήσαμε το απόγειο της! Ο στόχος για τα επόμενα χρονιά είναι η σταθεροποίηση της Ελλάδας στις κορυφαίες ομάδες του Μίνι-Ποδοσφαίρου στον κόσμο. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια! Ένας Αμερικανός πολιτικός είχε πει: «Κάθε επιτυχία απλά εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για ένα πιο δύσκολο πρόβλημα.»”

Μίλησε μας για τον Ρουμανικής καταγωγής βοηθό σου, Γιώργο Μπερνεάνου ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε προσωπική επιλογή σου, καθώς επίσης και για ολόκληρο το τεχνικό τιμ:


“Ο Γιώργος αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται στην τεχνική ομάδα μας, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο με υψηλά ιδανικά, τεράστιες εμπειρίες και παράλληλα υψηλές φιλοδοξίες για το μέλλον. Πέρα από την εξειδίκευση στο κομμάτι της προπόνησης των τερματοφυλάκων θα βοηθήσει τα μέγιστα και στον τομέα της τακτικής ανάλυσης των παιχνιδιών, διαδικασία που βρίσκεται ήδη εν εξέλιξη.

Το τεχνικό τιμ, συμπληρώνεται από τον Παρη Παυλοπουλο, έναν άνθρωπο που η προσφορά του δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό συνεργάτη που εδώ και πολλές διοργανώσεις είναι δίπλα στους ποδοσφαιριστές μας, συμβάλλοντας στην επίλυση κάθε είδους προβλήματος. Είναι ο άνθρωπος που βοηθάει το όνειρο ενός ποδοσφαιριστή να συνεχίζει να “ζει” και τις ελπίδες μιας ομάδας να μετατρέπονται σε νίκες. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τα highlights της διοργάνωσης, εκεί όπου οι ποδοσφαιριστές μας σημειώνουν σπουδαία τέρματα, κι ενώ μόλις πριν από λίγες ώρες, η συμμετοχή τους μπορεί να θεωρούταν σχεδόν ακατόρθωτη!”


Πες μας λίγα λόγια για τον Κώστα Κατσουράνη που φέτος ήταν μέλος της “γαλανόλευκης”:


“Ο Κώστας ήρθε για να δώσει αυτό που θεωρώ ότι έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί το πλέον τρανό παράδειγμα του ότι: τίποτα δεν μπορεί να είναι αδύνατο, αρκεί να το θες πολύ! Είναι τιμή μας να ζούμε στιγμές κοντά του ακόμα και τώρα.”


Είναι προφανές ότι έχει ανέβει πλέον ο πήχης και οι απαιτήσεις ως προς την ομάδα λόγω της πορείας της στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρεθύμνου. Το αντιμετωπίζεις σαν πρόκληση όλο αυτό;


“Λίγο πολύ απάντησα και προηγουμένως. Η πορεία όλων των χρόνων μας γεμίζει περηφάνια γιατί ένα κράμα από σπουδαίους ανθρώπους και αθλητές διεκδικούσε πάντα σε ανταγωνιστικό επίπεδο τη διάκριση. Η προ μηνών πορεία εκτός από συγκίνηση έφερε μαζί της και τη πολυπόθητη διάκριση!

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει εδώ, με το χρέος να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τη χώρα μας κάνοντας υπερήφανους όσους μας παρακολουθούν μέσα από τη προσπάθεια μας. Θα ήταν ουτοπικό να αναφέρω ότι πλέον ο στόχος είναι το κύπελλο η ένα ακόμα μετάλλιο όταν μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε περάσει τη φάση των κορυφαίων “16”. Δεν γίναμε ξαφνικά μια από τις καλύτερες ομάδες στο κόσμο, όμως θα προσπαθήσουμε να διατηρηθούμε ανάμεσα σε αυτές.”


Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής για να είναι μέλος της Ελληνικής αποστολής;


“Να αγαπάει το άθλημα και να ζει τη χαρά του παιχνιδιού! Οι παίκτες της Ελληνικής ομάδας όλα αυτά τα χρονιά ήταν σπουδαίοι αθλητές, έχοντας ο καθένας τη δίκη του διαδρομή στο χώρο ενώ ταυτόχρονα ήταν ταπεινοί όταν εκπροσωπούσαν την χώρα τους σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση! Δεν φτάνει να είσαι σπουδαίος αθλητής αλλά παράλληλα να έχεις υψηλές αξίες και ιδανικά ως άνθρωπος για να μπορέσεις να προσεγγίσεις αυτό το επίπεδο. Πρέπει να κάνεις υπομονή και να αντέχεις στα δύσκολα. Να μάθεις να χάνεις για να διδάξεις με τη συμπεριφορά σου όταν κερδίζεις! Όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα καταπληκτικούς ανθρώπους και αθλητές, με κάποιους από αυτούς υπήρξα συμπαίκτης (σ.σ. ο Γιώργος Μπαστάκης έχει αγωνιστεί κι ως ποδοσφαιριστής της “γαλανόλευκης” στο Mini-EURO του 2017 στην Τσεχία) ενώ για κάποιους άλλους είχε την τιμή να είμαι ο προπονητής τους. Σε αυτούς όμως οφείλονται όλες οι συγκινήσεις. Στο ποδόσφαιρο οι παίκτες είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές!”